Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få fuskar till sig studentbostäder

Östersundsbostäder har för första gången kontrollerat hur många som otillåtet bor kvar i sina studentbostäder efter att de avslutat sina studier. Inventeringen har visat att relativt få fuskar.

Annons

Den kommunala bostadsgarantin, som gäller Mittuniversitetets studenter i Östersund, begränsades inför skolstarten i höst. Anledningen var att den stora bristen på bostäder lett till ett akut läge där vissa studenter riskerade att bli utan bostad.

I samband med detta uppmanade kommunen de företag som hyr ut studentbostäder att kontrollera sina hyresgäster så att de levde upp till kravet att vara aktiva studenter för att få hyra ett sådant boende.

Östersundsbostäder är det företag som har flest studentbostäder i Östersund. Det kommunala bostadsföretaget har i storleksordningen mellan 600 och 700 bostäder reserverade enbart för studenter. Östersundbostäder har tidigare inte gjort någon kontroll om de boende verkligen fortsatt att studera efter att de skrivit på hyreskontraktet.

Men en sådan kontroll har gjorts under hösten då ett 40-tal hyresgäster har granskats särskilt noggrant.

Resultatet av kontrollen har däremot visat att få studenter bott kvar efter avslutade studier.

– Det är fyra eller fem av de här 40 som vi ska gå vidare och kontrollera, berättar Bengt Rådman som är vd för Östersundsbostäder.

Han säger att det gått rykten om att ett flertal hyresgäster inte uppfyllt de krav som ställts men att dessa rykten verkar ha varit överdrivna.

– Jag är förvånad att det var så få men det var bra att vi fick göra den här kontrollen eftersom det gick rykten om att det kunde vara fler.

Bengt Rådman berättar att de fyra eller fem hyresgästerna som ska kontrolleras mer noggrant riskerar att bli vräkta från sina bostäder om de inte har giltiga skäl att bo kvar. Bolaget kommer även framöver att följa upp och kontrollera att de som bor i studentbostäderna verkligen är studenter.

Mer läsning

Annons