Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få cykelstölder i länet klaras upp

Antalet cykelstölder har minskat rejält i Jämtlands län. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet. Men bara 3 procent av alla cykelstölder klaras upp.

Annons

Cykelstölderna i Jämtlands län har nära nog halverats de senaste tio åren. År 1999 anmäldes 905 cyklar stulna i länet, de preliminära siffrorna för 2009 visar att antalet anmälningar sjunkit till 451 stycken.

Bara mellan år 2008 och 2009 har antalet cykelstölder minskat med nästan 30 procent i länet. Minskningen i Jämtland är därmed störst bland alla län i hela landet enligt branschorganisationen Svensk cykling som studerat siffrorna från Brottsförebyggande rådet.

Om man ser till hela Sverige så har antalet anmälda cykelstölder ökat de senaste året. De preliminära siffrorna för 2009 visar att knappt 67 000 cyklar anmäldes stulna förra året.

En ökning med 1 procent jämfört med 2008. Men uppklarningsprocenten för cykelstölder är mycket låg. Bara 3 procent av alla brott där cyklar anmälts som stulna klarades upp i Jämtlands län under 2008 enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

Svensk cykel representerar många av landets cykelhandlare, tillverkare och importörer. Organisationens ordförande, Klas Elm, tror att antalet nyligen sålda cyklar är en förklaring till varför cykelstölderna sjunker.

– Försäljningen av nya cyklar är stor och intresset för cykling är stadigt ökande. Därför är det logiskt att också fler köper bättre cykellås och generellt tar hand om sin cykel bättre, säger han i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons