Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expo Norrs publiksiffror rasade i värmeböljan

/
  • Maria Holgersson fick till en början hjälpa sonen Anton Edström med att både hålla, sikta och trycka in avtryckaren på ”markören” som paintbollföreningarna vll kalla skjutdonen. Anton sköt bättre och bättre med specialkulorna med kardborre. Flera av träffarna satt i bullseye. Foto: henrik Flygare
  • Emelie Grönlund, Robin Persson, Vippe Grenholm och Alexander Eriksson har varit på Expo Norr på F4 i några år nu. ”Vi har varit här varje år”, säger Vippe Grenholm. Han slog till på en snygg svart keps. Robin Persson hade fått en bra ”deal” på ett packe strumpor. På frågan varför de inte åkte och badade i stället hade de ett snabbt svar. ”Man hinner båda”, säger Alexander Eriksson.
  • Åker man MC i blåsiga Östersund så kan det vara bra att skydda ansiktet. Med en dödskallemask tillverkad i vindtätt neoprenematerial. ”Man kan ha den jämt”, säger Andreas Fjellner. ”Speciellt om man ska synas”, tillägger han.
  • Viktor Danebäck, Ice Karlsson och Jon ”Jämtland” Gunnarsson demonstrerar det senaste inom cykelsporten. En simulator där klassiska cykeletapper finns inlagrade – både med motstånd till trampor och med rätta bilder till skärm. Det enda som saknas är Europsports Roberto Vacchi och Anders Adamsson som kommenterar vilka kläder man har när man sitter på sadeln. Vilket kanske är tur.
  • Spik på matta. Det är det absolut senaste. Försäljaren Johan Pierre lovordar produkten – som han sålt i några veckor. Han står till och med på den  i strumplästen medan han säljer den berättar han.

Mässan Expo Norr tillhör sommarfavoriterna för många jämtar. Men i år kom supervärmen i mellan. – Vi hade ett tapp på 10 000 besökare, säger mässgeneralen Agne Ottosson.

Annons

Expo Norr är inte en mässa i dess egentliga mening.

Mässor brukar ha tema. Som bomässor, bokmässor eller båtmässor.

Expo Norr är i stället en gigantisk och alldeles fantastisk version på en knallemarknad.

Här hittar du både bubbelpooler, Foppatofflor, konstiga morotsskalare och motorcykelmasker med motiv. Allt ryms det under ett och samma tak.

En marknad som jämtarna älskar.

En sak är dessutom säker - här hittar du de senaste hyperna.

I år var spikmattor hetast.

Under Länstidningens besök så räknade vi till tre(!) spikmatteförsäljare. Men enligt uppgift så är det ännu fler som hoppas kränga spik mot jämtländsk rygg under Expo Norr-dagarna.

– Jag känner till sex stycken som säljer spikmattor här, säger Johan Pierre, en av spikmatteförsäljarna. Och en försäljare av guds nåde som skulle kunna sälja sand till beduiner.

På grund av värmen har besökssiffrorna minskat med ungefär 50 procent. Från ungefär 30 000.

– I år kommer vi att hamna närmare 20 000 besökare tror jag, säger Agne Ottosson, mässgeneral.

Men han är inte särskilt besviken. För vädret är inget han kan påverka. Och 40 procent av de som i år stått och haft montrar har redan bokat upp sig inför nästa år berättar Agne Ottosson.

• 40 procent. Är det bra?

– Ja. Det är bra. De vill komma tillbaka redan nu trots att det kanske inte gått så bra i år. Det är bra.

Mer läsning

Annons