Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exklusiva gula stenar driver upp priset

/
  • I slutet av 2007 klubbade Östersunds styrande politiker igenom förslaget att bygga om Stortorget till en kostnad av 36 miljoner. Under vintern har kostanden ökat med två miljoner.

Efter 25 års diskussioner, utredningar, förslag och uppskjutna beslut gör Östersunds kommunpolitiker allvar av frågan att bygga om Stortorget, till en kostnad av 36 miljoner kronor. Under våren 2009 stiger priset till 38 miljoner, och torget är inte klart än.

Annons

Den styrande röd-gröna majoriteten driver i december 2007 igenom beslutet om ett nytt torg. För 36 miljoner kronor satsar man på arkitekten Vesa Honkonens torg-ritningar. Debatten gick dock het in i det sista, då oppositionen ville få till en billigare ombyggnad för 10 miljoner kronor. Bygget startade direkt efter Yran sommaren 2008 och beräknas vara klart i höst.

I mars i år höjdes prislappen för torget då de omtalade, exklusiva gula gatstenarna, som ska pryda torget, snabbt behövde köpas in.

Miljö- och samhällsnämnden beslutar den 25 mars 2009, med en rösts majoritet att köpa in stenarna, som nu har blivit 2 miljoner dyrare än beräknat.

Bara två veckor tidigare ’hade kommunfullmäktige klubbat igenom ett beslut om besparing på 72 miljoner kronor för hela kommunens nästa år. Och många indragningar verkställs redan i år. Nämnden får göra omprioriteringar i investeringsbudgeten och en planerad ombyggnad av Konvaljvägen ute på Frösön får vänta ett år. Notan för den stora ombyggnationen av Stortorget är nu uppe på 38 miljoner kronor.

– I dagsläget är det inget som tyder på att det ska bli dyrare än så, säger Bertil Danielsson, trafikingenjör vid samhällsbyggnadsförvaltningen.

Mer läsning

Annons