Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU stoppar glödlampan – länsborna tar det med ro

/
  • Robert Walfridsson berättar att det inne i lampbutiken sitter lågenergi- eller LED-lampor i ungefär tio procent av lamporna.  Foto: Håkan Luthman

Nu skärper EU miljökraven för lampor. Den första september är det tokstopp för tillverkning och import av de vanliga matta glödlamporna. Men någon ”uppbunkring” av glödlampeförråden märks inte i Östersund.

Annons

Anledningen är ett EU-beslut om att ersätta de energikrävande glödlamporna med mer effektiva alternativ. Under några år kommer ”tumskruvarna” att dras åt på konsumenterna med hårdare och hårdare regler.

TT rapporterar att det nu pågår en hamstring av glödlampor. Men det är inget som märkts i Östersund.

– Vi har inte märkt av någon bunkring, säger Robert Walfridsson, säljare i en av Östersunds lampbutiker.

Han berättar att det kommer in kunder som undrar över alternativ till glödlampor. Kunder som är oroliga över att det till olika armaturer inte kommer finnas alternativ. Robert Walfridsson nämner lampor för kylskåp. Men han kan också lugna alla som oroar sig.

– Det finns ersättning, lugnar han.

De olika alternativen till glödlampor utvecklas i rasande fart och priserna går ner. Allting har gått väldigt fort berättar Robert Walfridsson.

– Det sa bara pang, säger han.

Vad är framtiden?

– Det är LED.

LED-lampor består av diodrar och drar ännu mindre energi än lågenergilampor. Dessutom är de kvicksilverfria. Fortfarande kostar en LED-lampa mycket mer än glödlampor. En lampa kan kosta flera hundra kronor. Men priserna är på väg ner.

– Det har halverats på ett år, säger Robert Walfridsson.

Han betonar vikten av att sortera lampor. Något som Jimmy Anjevall på Energikontoret håller med om. Däremot tror han inte att kommunerna kommer få problem med en ökad mängd miljöfarligt avfall.

– Det återstår att se hur det blir såklart. Men jag har svårt att se att det kommer bli någon rusning efter alternativ den första september. Det är ju bara import och tillverkning av glödlampor som förbjuds. Man får fortfarande sälja glödlampor och använda dem, säger han.

Jimmy Anjevall håller också med om att LED-lampor är framtiden. Men han påpekar att det fortfarande finns en del utveckling kvar innan LED-lampor helt kan konkurrera med de vanliga glödlamporna eller lågenergilamporna.

– Det är fortfarande lågenergilampor som gäller. Man är väl inte riktigt ”hemma” än när det gäller LED, säger Jimmy Anjevall.

Vad tycker du är viktigast att komma ihåg när det gäller de här nya lamporna?

– Man ska inte slänga sånt som fungerar. Men när man ska byta ut en lampa så kan man byta till ett lågenergialternativ.

Mer läsning

Annons