Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-möten knäcker polisens budget

/

EU:s ordförandeskap i Sverige sätter extra snurr på pengarna i polisens budget som ska räcka till ännu mer nästa år. Minst 500 poliser behövs Östersund.

Annons
Frågan är om det kan finansieras utan extra pengar när polisen centralt står inför sparkrav på hundratals miljoner.
Under det svenska ordförandeskapet nästa år planeras 134 möten. I Jämtland ställs polisen inför ett par rejäla åtaganden i samband med att EU-möten på hög nivå ska hållas i länet. Energiministrarna och miljöministrarna träffas här inom ramen för EU i slutet av juli nästa år.
- Vi fattade ett beslut i januari att införa semesterstopp under de här två veckorna för all polispersonal i Jämtland, säger länspolismästare Stephen Jerand.
- Det kommer absolut att hålla nere kostnaderna.
Kommer budgeten att bli ytterligare ansträngd nästa år med anledning av EU-toppmötena eller kan rikspolisstyrelsen hantera kostnaden internt?
- Personligen tror jag inte att rikspolisstyrelsen med den ekonomi man får täcker EU-mötena. Det måste till extra pengar, säger Stephen Jerand.
- Avgörande blir också vilken hotbild som ligger över mötena. Händer något under våren som gör miljö- och energifrågorna väldigt heta så ökar kostnaden för kommenderingen.
Vilket antal poliser räknar du med behövs för mötena i Jämtland?
- Det minsta är nog omkring 500 poliser. Det behövs för att hålla grundnivån.
Polisen centralt räknar i en första bedömning med att polisens nota för samtliga EU-möten uppgår till 200 miljoner. Det gäller insatser för extrapersonal, utbildningar och viss ny utrustning.
Hur mycket polisinsatsen kostar Jämtlandspolisen den här gången återstår att se.
Vid det stora Natomötet i Åre blev det mycket diskussioner om polisen lokalt eller rikspolisen skulle stå för alla extrakostnader.
Då blev det till sist så att Jämtlandspolisen fick kostnadstäckning för det mesta. Så blev det även vid alpina VM och skidskytte-VM. Men inför nästa står det redan nu klart att polisen står inför stora omfattande sparkrav, vilket LT skrev om i går.
Sparkraven ska verkställas samtidigt som det stora antalet EU-möten förutsätter omfattande polisiär närvaro nästa år, och regeringens mål om 20 000 poliser året därpå ska uppnås.
- När det gäller EU-mötena finns det ingen finansiering ännu. Det vi diskuterar med rikspolisstyrelsen om nu är polismyndigheternas lokala budgetar, säger länspolismästare Stephen Jerand.

Mer läsning

Annons