Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-miljard till idéer som ger fler jobb i Jämtland

Miljardbelopp i form av EU-stöd för tillväxt finns till förfogande de kommande åren.
Bra idéer inom teknikutveckling, nya tjänster, ökad turism och företagssamverkan är exempel på förnyelse som kan finansieras den vägen.

Annons

– EU-stödet för Mål 1 gäller Jämtland och Västernorrland och omfattar omkring 1, 5 miljard under åren 2007-2013 för båda länen.

– Ingen uppdelning av de här EU-pengarna får ske utan bäst projekt vinner, konstaterar Jan Molde på länsstyrelsen.

En grundförutsättning är att idéerna leder till fler jobb. Men inom ramen för tillväxtprogrammet ingår EU-pengarna också som en möjlighet att dämpa verkningarna av lågkonjunkturen i länet.

Enligt länsstyrelsen handlar den delen om att hjälpa företag som har en långsiktig överlevnadsförmåga att övervintra och klara lågkonjunkturens värsta svacka.

Vilken betydelse har EU:s strukturfonder för tillväxten i länet?

– Det är stora pengar men det är jättesvårt att utvärdera.

– Olika försök har gjorts tidigare men jag bedömer ändå att pengarna har stor betydelse med de stora satsningar man kan göra, säger Jan Molde.

Kortfattat gäller att goda idéer får halva stödet från EU och hälften ska motfinansieras i länet. EU-pengar är en finansieringsform i tillväxtprogrammet.

Siktet är inställt på 2 000 fler nya jobb 2013. Hälften av dessa är det enligt länsstyrelsen rimligt att räkna med skapas i Östersunds kommun.

Där siktar kommunen på 70 000 invånare år 2020 i ett eget tillväxtprogram. Det innebär cirka 12 000 fler invånare, jämfört med nuläget.

Mer läsning

Annons