Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-konferens om miljöfarliga godstransporter

/
  • Hanteringen av farligt gods är ett världsomfattande problem. I dagarna samlas hundratalet representanter från nästan hela EU samt några från Asien och Afrika i Östersund för att diskutera olagliga avfallstransporter. Foto: scanpix
  • Inger Hiltula, enhetschef på Naturvårdsverket, berättar att det inte alls är ovanligt att hitta västerländsk elektronikskrot som dumpats  i Afrika. Foto: Henrik Flygare

Farligt avfall transporteras olagligt genom hela världen. I går samlades representanter från EU i Östersund för att lösa problemen.
– Det finns studier som visar att 75 procent av alla elektronikavfall försvinner ut ur systemet, säger Christer B Jarlås.

Annons

Kontrollen är dålig på vad som händer med allt avfall tycker miljöåklagaren Christer B Jarlås.

Greenpeace presenterade i februari en egen undersökning där de följt elektroniskt avfall med hjälp av att placera GPS-utrustning på en gammal TV. Den visade sig att avfallet färdades från Storbritannien till Nigeria där det olagligt kastats.

Ingela Hiltula, enhetschef på Naturvårdsverket, menar att det inte är ovanligt att hitta västerländsk elektronik i Afrika. Där dumpas avfallet och tas om hand på ett sätt som inte är miljö- och hälsomässigt okej.

– Det här är en följd av att vi skärpt lagstiftningen på hur man ska ta hand av avfallen. Det har blivit lönsamt att handla illegalt och det krävs mycket pengar för att ta hand om avfallen på ett bra sätt, säger Christer B Jarlås.

Under tre dagar har det pågått en konferens i Östersund för att få bukt med dessa olagliga avfallstransporter. 100 representanter från nästan alla EU:s medlemsländer och några från Asien och Afrika deltog i konferensen.

– Gränsöverskridande transporter av avfall är en viktig fråga för medlemsstaterna i EU att samverka kring, för att försöka begränsa de illegala transporterna av avfall, säger Ingela Hiltula.

Under konferensen har man bland annat redovisat tillsynsprojekt som gjorts under åren och diskuterat hur man kan samverka mellan myndigheter och länder för att stoppa de brottsliga transporterna.

– Vi har sett att samarbetet gör nytta. Det är ett viktigt arbete, säger hon.

Mer läsning

Annons