Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ökande snatteri kan resultera i övervakningskameror i butikerna

/
  • Snatteriet och svinnet ökar i de svenska butikerna. ”Folk snattar allt möjligt, så man blir inte ens förvånad över vad de tar längre”, säger Ann-Sofi Öhman, butikschef på Hemköp på Kyrkgatan i centrala Östersund och hennes kollega Maria Persson. Foto: Henrik Flygare

I Sverige snattas det mest i hela Norden, visar en färsk undersökning. Och snatteriet ökar för varje år. På Hemköp i centrala Östersund har man flyttat snus och toalettspray bakom kassan och säkerhetsutbildar personalen för att möta de dagliga småstölderna.

Annons

– I somras var det mycket stölder av luftfräschare, så de har vi fått ställa bakom kassan, säger Ann-Sofi Öhman.

Samma sak har de sedan länge gjort med snus och tobak eftersom det ofta försvann, särskilt på kvällarna.

Butiken har öppet ända till 22 på kvällen och folk passade på när det inte fanns lika mycket personal i omlopp.

I övrigt sker snatteriet så gott som dagligen i butiken. Och det minskar inte, utan Ann-Sofi Öhman märker snarare att det ökar.

– Därför jobbar vi mycket med att förebygga det. Vi har civilklädda kontrollanter som går ronder i butiken och spanar efter snatteri. Vi säkerhetsutbildar personalen så de vet hur de ska agera och allt snatteri anmäls till polisen.

Övervakningskameror har de inte i butiken i dagsläget, men det kan vara en utveckling som behövs göras, säger Ann-Sofi Öhman.

Någon särskild kategori som snattar går inte att peka ut. Förutom att det främst är unga som snor luftfräshare är det en otroligt blandad mix av människor som tar saker.

– Många gånger är det de man absolut inte tror som man kommer på. Och de tar verkligen allt möjligt, säger Ann-Sofi Öhman och suckar.

Något de varit förskonade från nu under hösten är stölderna av kött, som det rapporterats mycket om den senaste tiden.

– Det har varit lugnt med det ett tag nu.

De tillslagen är ofta organiserade och mer än en person beger sig ofta då in i butiken och medan en person uppehåller personalen genom att ställa frågor slår den andre till och länsar köttdisken på filé.

– Man märker det när man ser att det försvunnit väldigt mycket fläsk- eller oxfilé. Men när man tittar på försäljningen har man kanske bara sålt en i kassan.

Mer läsning

Annons