Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt hem – då är Freja världens gladaste hund

/
 • En överlycklig Freja leker med sin nya kompis Hugo, som är en blandning          mellan en schäfer och en bordercollie.Svansen på Hugo är jättebra att dra i, tycker Freja.Birgitta Larsson, från Nybo utanför Östersund var den som fick ta hand om Freja. Drygt 150 personer från hela landet ville att Freja skulle bli deras hund.Birgitta Larsson med sina två ögonstenar, Freja och Hugo.”Freja lär sig saker hela tiden. Nu tackar hon när hon får en godisbit”, berättar Birgitta Larsson.

De bägge hundarna springer och jagar varandra så att snön sprutar under tassarna. Med jämna mellanrum kommer de fram till matte för att få en kram eller en godisbit. Från att stått ensam i en box på hunddagiset har nu jämthunden Freja fått ett eget hem och en hundkompis som hon kan leka med hela dagarna.

Annons

Efter att LT skrivit om Frejas öde i julaftonstidningen har inget varit sig likt för henne. Folk från hela landet har hört av sig för att bli Frejas nya ägare.

– Jag har inte haft en lugn stund efter reportaget och annonsen som jag satte in på Internet. Folk började ringa tidigt på julafton, berättar André Önnebro, som äger det hunddagis där Freja blev inlämnad och där hon blev kvar i tre månader.

– Drygt 150 personer har hittills hört av sig och nu är det ingen idé att ringa längre, för nu har Freja fått ett nytt hem, säger han.

Det var när Birgitta Larsson, från Nybo utanför Östersund, åkte hem till sin mamma i stan på julafton, som hon läste om Freja.

– Vi har ingen tidning själv så det var rena turen att min mamma började prata om hunden utan hem. Jag läste och blev så gripen av hundens historia så jag skrev ett sms till André Önnebro, som jag känner lite sedan tidigare, eftersom jag har min andra hund Hugo på hans hunddagis.

– Jag erbjöd mig att ta hand om Freja så hon inte skulle behöva vara ensam över julhelgen. Önnebro svarade direkt och tyckte att det var en utmärkt idé. Efter bara någon timme så var Freja hemma hos oss.

– Vårt barnbarn från Stockholm blev överlycklig och hon har lekt med Freja hela helgen. Hunden har skött sig exemplariskt och vår andra hund uppskattade hennes sällskap.

– Jag började gruva mig för när Freja skulle tillbaka till hunddagiset och dagen före nyårsafton blev hon hämtad. Det blev alldeles tyst i huset och det märktes att alla saknade henne.

– Det kändes så hemskt så jag skrev ett nytt sms och frågade om inte jag kunde få Freja för gott och efter en halvtimme var hon tillbaka. Nu för alltid.

Birgitta tycker att Freja är världens bästa hund.

– Hon är så kramig och vill bli klappad och ompysslad hela tiden. Dessutom lär hon sig nya saker hela tiden. Nu räcker hon fram tassen när hon får något.

Birgitta berättar att de redan tagit hunden till djursjukhuset för att kolla om hon är märkt.

– Det var hon och där fick vi även reda på när hon är född. Nu väntar vi på papper från Jordbruksverket för att anmäla ägarbytet.

– Vi vill att allt ska gå rätt till, säger Birgitta.

André Önnebro berättar att han fick stänga av sin mobil på julafton för att han skulle få någon julfrid.

– Det var folk som ringde och erbjöd mig pengar för hundmat till och med. Folk har verkligen engagerat sig i Freja, säger han.

Önnebro tycker också att det känns bra att han även i fortsättningen får träffa Freja.

Den nya ägaren kommer att ha hunden här på dagiset när hon jobbar. Men nu kommer hon att sitta tillsammans med mya kompisen Hugo i boxen.

Mer läsning

Annons