Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett grönt skyltfönster mot världen

/
  • Lars Ling är projektledare för Cleantech Region som har syftet att lyfta vår region som ett centrum för svensk miljöteknik.

Just nu pågår projektet Cleantech Region i Västernorrland och Jämtlands län. Ett projekt som verkar för att skapa ett större intresse för vår regions miljöteknikföretag och energiutveckling.

– Jämtland och Västernorrland har potential att bli världsledande inom miljöteknik, säger Lars Ling, projektledare.

Annons

"Cleantech" är det internationella namnet för hållbara tekniklösningar. Cleantech Region är ett EU-finansierat projekt tillsammans med Handelskammaren Mittsverige och syftar just till att göra hållbara lösningar från Sverige synliga och attraktiva för resten av världen. Kort sagt att marknadsföra, öka exporten och placera mittsverige på världskartan inom området miljöteknik. Lars Ling, entreprenör, uppväxt i Norderåsen och bosatt i Sundsvall, är projektledare för Cleantech Region och säger att andra länder i dagsläget ser Sverige som ett föregångsexempel när det gäller förnyelsebara och hållbara energilösningar.

– Sverige gick igenom industriella revolutionen. Skitade ner, städade upp igen och var bland de första att satsa på miljövänliga energilösningar. Inget annat land har en sådan historia, säger han.

Samtidigt tror han också att vi behöver börja tro på oss själva mer. Jämtar kanske inte ser skogen för alla träd men för utomstående är vår region fantastisk. Här finns redan världens renaste vatten och luft. Dessutom finns en stor kompetens inom ny teknik. Här finns till exempel kunskap om hur man bygger ett hus med noll energiförbrukning.

Cleantech Region arbetar för att ta vara på den potential och kompetens som finns i regionen. De har bland annat byggt demonstrationsanläggningar som marknadsföring, exempelvis en solfångare i Härnösand, ett hus med glasisolering i Sundsvall och en etanolanläggning i Örnsköldsvik. Genom att göra dessa öppna som turistmål är visionen att delegationer från andra länder intresserar sig för idéerna och vill köpa varor eller tjänster härifrån. Cleantech Region kan på så sätt fungera som inspirationskälla eller konsulter. Svenska uppfinningar är redan efterfrågade, men tekniken skulle kunna expanderas mycket mer, menar Lars Ling.

– En stor utmaning ligger i att färre ska försörja fler i framtidens Sverige. Det kommer råda arbetskraftbrist om inte tillväxten ökas. Sett på världsekonomin kommer den stora befolkningsökning som väntas medföra att fler ska leva på mindre, vilket i sig är ett större hot än klimatet. Där finns den största drivkraften i att få resten av världen att ta efter den energiutveckling som möjliggjorts i Sverige.

I februari var Lars Ling och andra representanter från Cleantech Region på världsturné där de själva sökte upp marknaden för att dela med sig av sina idéer. I maj fortsätter turnén i London, förhoppningsvis kommer då även representanter från kommuner och landsting i mittsverige att följa med. En sådan sak som en världsturné handlar om att jobba aktivt för att informera och sprida kunskap menar Lars Ling.

– Du kan besitta världens bästa kompetens, men om du inte gör något av den är den inget värd, säger han.

Mer läsning

Annons