Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik från Houston trivs i länet – vill bo här

/
  • Svensk-amerikanen Erik Blixt återvänder nu hem efter ett års studier på Wargentinsskolan i Östersund. ”Min tid här har varit fantastisk. Jag kommer tillbaka”, lovar han.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Från sval svensk sommar till hettan i Houston. Ett år som utbytesstudent i Östersund är snart över för svensk-amerikanen Erik Blixt.
– Men det har varit en fantastisk tid. Nu vill jag köpa en lägenhet här, säger han.

Annons

För ganska exakt ett år sedan landade Erik Blixt på svensk mark för att bosätta sig här och studera två terminer på Wargentinsskolan i Östersund. Visserligen var Sverige inte helt nytt för den då 16-årige Erik, hans pappa Hans har sin bakgrund i Jämtland men har bott i USA i nära 35 års tid, men likväl var det ett stort äventyr som väntade.

Det första problemet att ta itu med var de bristande svenska-kunskaperna.

– När jag kom hit för ett år sedan kunde jag säga ja, nej och pappa betalar, skrattar han.

– Den första månaden förstod jag inte mycket så jag tvingades prata engelska med klasskompisar och lärare. Men alla svenskar är verkligen fantastiska på engelska så det gick bra ändå, berättar Erik på felfri svenska.

Erik Blixt läste ett år på det naturvetenskapliga programmet, och blev där väldigt uppskattad av såväl lärare som klasskompisar för sin goda kamratanda och positiva inställning till livet.

Den omtalade entusiasmen är inte svår att ta miste på när Erik sammanfattar sitt år i Jämtland.

– Det har varit fantastiskt och jätteroligt på alla sätt att studera här. Jag har lärt känna många spännande människor och jag har lärt mig väldigt mycket.

Höjdpunkten kom tveklöst i höstas:

– Jag hade mattelektion, det var mörkt ute och då föll årets första snö – en otrolig upplevelse. Hemma i Texas är vädret antingen varmt eller hett, någon vinter finns överhuvudtaget inte.

Snön fortsatte sedan att trollbinda Erik resten av vintern.

– Jag har lärt mig åka skidor, både längd och utför. På längdskidorna åkte jag mer än 100 kilometer, det är jag stolt över, och i våras var jag i Åre nästan varje helg, berättar han.

Förutom språk och klimat, vilken är den största skillnaden mellan Texas och Jämtland?

– Under vintern är folk inomhus och säger inte så mycket, men när våren kommer vill alla plötsligt vara utomhus. Det är fantastiskt hur allt ändrar sig.

– Sedan går svenskar vart de än ska, det skulle ingen göra i Texas. Där är det bilen som gäller, säger Erik som nu återvänder hem till den 40-gradiga hettan i Houston.

– Men jag kommer tillbaka. Jag hoppas kunna köpa en lägenhet i Östersund så att jag kan återvända hit för att åka skidor, avslutar han.

Mer läsning

Annons