Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkla vårdärenden styrs över till läkare

/
  • Vårdförbundets ordförande Kristina Fluur Hedman ifrågasätter primärvårdens sätt att arbeta då enkla vårdärenden styrs över till läkarna.
  • Elin Hedman åt sin antibiotikakur trots oron över att bli resistent då hon ätit flera kurer under sina år utomlands.

Vårdförbundets ordförande i länet, Kristina Fluur Hedman, ifrågasätter primärvårdens sätt att jobba.

– Patienter ska inte behöva läkartid för att lämna urinprov, säger hon.

Annons

Kristina Fluur Hedman har följt problemen på Zätagränds hälsocentral i Östersund.

När hennes vuxna dotter Elin Hedman misstänkte att hon hade urinvägsinfektion och kontaktade hälsocentralen började hon fundera hur arbetet är organiserat.

– Det ska inte behövas en läkare för att med nitritsticka i ett urinprov konstatera urinvägsinfektion, säger Kristina Fluur Hedman. Sådana tester kan patienterna göra själva i dag.

När Elin Hedman misstänkte att hon hade en urinvägsinfektion ringde hon Zätagränd och berätta om sina misstankar. Sköterskan sa att hon skulle be doktorn skriva ut antibiotika.

– Men jag var orolig att utveckla resistens mot antibiotika eftersom jag redan ätit flera kurer då jag varit utomlands, säger Elin Hedman som i det läget vände sig till sin mamma Kristina Fluur Hedman.

– Jag är inte bara mamma utan sjuksköterska också, säger Kristina Fluur Hedman, och frågan hon ställer är relevant. Min uppmaning blev att inte börja äta antibiotika förrän hon fått göra en bakterieodling.

Elin Hedman ringde därför tillbaka till sköterskan på Zätagränd men fick besked att det inte fanns några läkartiden, hon skulle ringa tillbaka nästa dag.

– Men det var ingen läkartid jag ville ha, jag ville bara lämna ett urinprov för odling innan jag började äta medicinen.

Hon väntade till nästa dag, fick en läkartid och lämnade sitt urinprov. Provstickan visade på urinvägsinfektion och med det fick hon vara nöjd. Ingen brydde sig alltså om oron att bli resistent. Någon odling blev det inte.

– Jag bemöttes med irritation och ifrågasättande trots att det pratas om ett globalt hot vad gäller resistens mot antibiotika. Dessutom vet alla att Zätagränd är överbelastade.

Nu blev det tre telefonsamtal och ett läkarbesök utan att Elin Hedman fick svar på sin fråga om hon måste äta antibiotika för att urinvägsinflammationen skulle går över.

– Jag hoppas att detta kan leda till en förändring, ett förbättringsarbete, säger hon. Får de aldrig veta att patienten inte är nöjd är det svårt att ändra sig, här får de ett exempel.

I sin ilska över det inträffade ringde Kristina Fluur Hedman till primärvårdschefen Olle Christmansson och ifrågasatte primärvårdens sätt att arbeta.

• Är det organisatoriska bekymmer?

– Nej, det är det inte, jag hörde vad Kristina Fluur Hedman sa men har ännu inte hunnit prata med chefen på Zätagränd, säger Olle Christmansson. Jag ska ta reda på vad de har för rutiner.

Han säger också att han bara jobbat på tjänsten sedan i julas och har inte kunnat se något mönster.

– Jag ser detta mera som en olycklig händelse. Jag är ledig nu men ska prata med Zätagränd i slutet av veckan. Men det är klart att de kan bli irriterade när det skrivs i tidningarna om att antibiotikaanvändandet måste minska och när patienten själv tycker det får de inget gensvar.

Mer läsning

Annons