Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkät: Skulle du vilja veta om du bär på anlag till en sjukdom?

/
  • Marie Eriksson, 34 år, Anviken– Om jag misstänkte att jag hade anlag för någonting som jag skulle ha möjlighet att göra någonting åt i förebyggande syfte, då skulle jag kunna testa mig. Men om jag hade anlag för någonting som inte går att bota, då skulle jag nog hellre leva i ovisshet.
  • Christer Thorslund, 61 år, Östersund– För alla som känner sig oroliga är det bra att sådana här tester genomförs, men själv håller jag mig helst utanför allt som har med sjukdomar att göra. Kanske skulle kunna göra ett allmänt test i förebyggande syfte, men lite är det ju att väcka den björn som sover.
  • Fredrik Jurefors, 27 år, Östersund– Ja, om jag kände mig risig eller någon i släkten haft en jobbig sjukdom, då skulle jag kunna kolla så att jag inte är drabbad. Min mormor hade galna kosjukan och då testade sig min mamma för det. Det var mycket oro som försvann när det visade sig att hon inte hade anlag.
  • Emma Lindberg, 16 år, Gällö– Det beror på om jag visste att jag hade en sjukdom i släkten, om min mamma eller mormor till exempel hade haft samma sak innan. Men jag tror bara jag skulle bli orolig och gå runt och tänka på det om jag visste att jag hade någon hemsk sjukdom  i generna.
  • Mia Jacobsson, 31 år, Stockholm– Ja, om jag kan stödja forskningen tycker jag det är jättebra. Plus att jag kanske skulle ta till vara på tiden lite bättre om jag visste att jag hade anlag för någon farlig sjukdom. En kompis till mig planerar att gentesta sig för att hon har mycket cancer i släkten.

Annons

Mer läsning

Annons