Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkät: Hur gör du för att få ekonomin att gå ihop?

/
  • Nicklas Sjödin, Per Skoglund och Robert Isaksson studerar Sportteknologi på Mittuniversitetet. De tipsar om att göra matlådor och spara ihop pengar innan studierna:– Jag jobbade som elektriker i Norge innan, så det är tack vare det jag klarar det. Det känns rätt surt att använda ihopsparade pengar. Men det går rätt fort att vänja sig från att ha en lön på 30 000 i månaden till noll, säger Per Skoglund.– Ja det är ju ingen runt i kring som har pengar, säger Robert Isaksson.
  • Sara Matsson, som också går internationell socionomutbildning, rekommenderar studenter att storhandla:– Det blir lite mer planerat än om man handlar då och då. Framförallt ekologiska och glutenfria varor är billigare på Willys än om man handlar det i småbutiker på stan.– Att planera inköp och bara köpa det man behöver, och handla på secondhand, är Saras tips för att få ekonomin att gå ihop.
  • Sahara Azde går internationell socionom­utbildning. Hon tipsar om att dela boende och hoppa över shopping:– Undvik studentlägenheter, de är dyrare än privata och man tjänar på att dela med någon.– Jag jobbar extra. Det är tufft men ska man ha råd att hitta på de där extra roliga grejerna till exempel att gå på konsert, så måste man jobba för att få ekonomin att gå ihop.
  • David Pineda studerar till socionom. Enligt honom gäller det att prioritera:– Vi pratade precis om det här. Genom att inte dricka alkohol och spara in pengar där. Gå och cykla i stället för att ta bussen även om det är bekvämt.
  • Sofia Idström, som pluggar till socionom, tipsar om att jobba så mycket som möjligt:– Sommarjobba och spara alla pengar och ta när det behövs. Satsa på reorna och shoppa mindre.– På alkohol försvinner det mest pengar. Jag har slutat röka för att på så sätt spara in pengar.

Annons

Mer läsning

Annons