Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energisnåla lysrör kan spara miljoner åt kommunen

/
  • ”Det nya led-lysröret tar bara en tredjedel energi mot de gamla. Det har samma ljusstyrka men kostar mer”, säger Anders Lööf från Östersund, som nu har börjat sätta in de nya rören i en del affärslokaler.Foto: Jan Andersson
  • ”Det nya led-lysröret tar bara en tredjedel energi mot de gamla. Det har samma ljusstyrka men kostar mer”, säger Anders Lööf från Östersund, som nu har börjat sätta in de nya rören i en del affärslokaler.   Foto: Jan Andersson

Om Östersunds kommun och Jämtlands läns landsting bytte ut sina vanliga lysrör mot nya led-rör som just kommit ut på marknaden skulle de kunna spara miljontals kronor.

– Det här verkar vara väldigt intressant, säger chefen för fastighetsförvaltningen på kommunen, Jan Högberg.

Annons

Det är Östersundsföretaget Nrg- Lite som i dagarna monterar upp de första nya ljusrören i länet. Först ut var en affärslokal i Sveg, men företaget har också börjat byta ut lysrör i andra delar av landet.

– Led-lysrören är bland det största som hänt inom belysningsområdet sedan glödlampan kom, säger Anders Lööf, som jobbar med att byta ut de gamla lysrören.

– De nya rören tänds direkt utan att blinka ett tag först. De är lika ljusstarka som de gamla, alltså har de samma luxtal. De lyser mellan 50 000 och 100 000 timmar mot de vanliga som håller i 8 000 timmar. Det bästa av allt är att de nya led- rören bara tar en tredjedel energi mot de traditionella, säger Anders Lööf.

– Tänk bara vilken vinst kommuner och landsting skulle göra om de bytte ut sina lysrör till nya systemet i offentliga lokaler och på sjukhus. Lika stora vinster skulle många affärscentrum göra som har stor elförbrukning. Ledrören är också mycket bättre för miljön eftersom de inte innehåller kvicksilver eller bly.

Anders Lööf säger att det är många elfabrikanter som står i startgroparna för att tillverka de nya rören, men att en del dröjer beroende på hur mycket av de gamla rören de har i lager.

– Det blir för dyrt att kasta bort mängder av traditionella rör och jag vet att många har mängder av sådana kvar som måste användas innan de nya börjar tillverkas.

Lööf säger också att de nya rören är bara att sätta in i de gamla armaturerna, eftersom de ursprungliga fästena kommer att passa. En nackdel med de nya ledrören som nu monteras och som tillverkas i Kina är att de är tio gånger dyrare än vanliga rör.

– Men det tar inte lång tid innan den kostnaden är intjänad, säger Anders Lööf.

Led- lysröret består av flera 100 lysdioder per rör och dioderna börjar nu användas överallt på marknaden. I billjus, i ficklampor, sladdlampor och cykeljus.

Jan Högberg är chef för fastighetsförvaltningen inom Östersunds kommun. Han tycker att de nya ledlysrören verkar mycket intressanta.

– Inom kommunen satsar vi 26 miljoner per år på energin. Kanske hälften av den kostnaden är för belysningen. Självklart är det intressant att försöka minska den kostnaden.

Högberg säger att kommunen successivt kommer att byta ut sina gamla rör mot de nya ledrören.

– Jag tror också att ledrören kommer att minska i pris framöver eftersom fler företag kommer att tillverka dem. De nya rören innebär också att man kan ha en snyggare belysning med färger och starkare ljus, samtidigt som det blir mycket billigare.

Mer läsning

Annons