Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energi och miljöteknik i fokus på EU-konferens

/
  • Lidia Suokko, projektledare för Miljölänet Västernorrland, var på konferensen för att knyta kontakter med företag. ”Här kan vi skapa positiv utveckling för miljöfrågor”, säger hon.  Foto: Håkan Luthman
  • Soo-Jin Kim från OECD var en av de som höll föredrag vid EU-konferens på Folkets Hus i Östersund. Med närmare 250 åhörare från 20 EU-länder, pratade hon om vad regioner kan göra för att skapa tillväxt.

Företagare och politiker i EU ska tillsammans arbeta för att hejda klimatförändringen. Det är målet med den EU-konferens som började i Östersund i måndags.

– Tillsammans kan vi göra mycket, säger landshövdingen Britt Bohlin.

Annons

Det är länsstyrelserna och landstingen i Jämtlands och Västernorrlands län som arrangerar en regional EU-konferens på Folkets Hus i Östersund under två dagar.

– Det här är helt klart rätt tidpunkt och vi tänker skicka med synpunkter som kommer fram vid konferensen till ministermötet i Åre, säger Britt Bohlin.

På konferensen samlas cirka 250 deltagare från 20 EU-länder för att diskutera förnyelsebar energi och miljöteknik. Parallellt med konferensen ställer cirka 40 företag ut produkter som har anknytning till miljöteknik. Av dessa presenterar 15 företag sina produkter eller tjänster inför konferensens alla deltagare.

Lidia Suokko, projektledare för Miljölänet Västernorrland, tycker att konferensen är bra och hon är där för att skapa kontakter och inspirera andra. Hon vill framförallt knyta kontakter med företag.

– Vi jobbar bland annat med klimatcoaching för att få företag mer miljövänliga, säger hon.

Under konferensen möter företagen politiska representanter från lokal-, riks- och EU-nivå. Målet är att företagen ska skapa idéerna och politikerna förutsättningarna så att idéerna kan genomföras.

– Många företag som jobbar med energisparande lösningar är väldigt små och därför är samverkan viktig. Här kan de knyta nya kontakter, säger Britt Bohlin.

– Det finns många företag med goda idéer. Vi vill lära av varandra.

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger är moderator under konferensen och han ser den som ett viktigt forum.

– Vi jobbar för att stödja företag som vill satsa på miljöteknik men vi kan aldrig vara de som utvecklar idéerna, utan det kan de som befinns sig ute i verkligheten göra. Många av idéerna förtjänar att spridas, säger han.

I måndags och i går hölls det flera föredrag med energi och miljöteknik i fokus. Deltagarna fick bland annat lyssna till Andreas Gyllenhammar, Sweco som pratade om klimatförändringar, Soo-Jin Kim från OECD som pratade om vad regioner kan göra för att skapa tillväxt och Göran Carstedt som pratade om ledarskap.

Konferensen riktar också uppmärksamheten mot Jämtland och Västernorrland. I dag, onsdag, ska besökarna åka på studiebesök i länen.

Mer läsning

Annons