Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En veranda skulle störa stadsbilden”

/
  • Simon & Viktor har haft tillfälligt bygglov för sin veranda i tio år.Foto: Henrik Flygare

Det blir ingen veranda på Stortorget för restaurang Simon och Viktor i Östersund om tjänstemännen får bestämma. Restaurangföretagets vd, Henrik Talinsson, säger dock att han inte har gjort någon ansökan.

– Jag kommer att ringa till ansvariga i nämnden och fråga varför min förfrågan inte är tillbakadragen.

Annons

Det är skillnad på en förfrågan och en ansökan.

Det påpekar Henrik Talinsson, vd på Simon och Viktor, som i våras skickade en fråga till tjänstemännen på Östersunds kommun om vilka intentioner som fanns med Stortorget i framtiden.

Till saken hör att Simon och Viktor under tio år hade en tillfällig veranda på torget, men när torgbygget började komma igång tvingades restaurangen riva utbyggnaden.

Och frågan är om den kommer att kunna återuppbyggas eftersom det strider mot detaljplanen av det nya Stortorget.

– Vi skickade en förfrågan, bara en förfrågan, om det fanns anledning att överhuvudtaget söka ett åretruntbygglov för en veranda som vi har haft förut, säger Henrik Talinsson.

– I så fall ville jag veta snabbt då jag hade tagit kontakt med arkitekterna Vesa Honkonen och Lennart Köpsén för att kunna göra en veranda som skulle passa in i torgbilden.

Svaret från tjänstemännen var nej.

Problemet är, enligt Henrik Talinsson, att om han gjort en regelrätt ansökan om ett verandabygge och fått nej, kan han inte söka ännu en gång för samma sak längre fram. Ett nej är ett nej.

– När vi fick det svaret så drog vi tillbaka förfrågan för att avvaktar tills politikerna har bestämt hur torget ska se ut.

Nu verkar det emellertid som att byråkratins kvarnar har malt på av sig själv.

Inför miljö- och samhällsnämndens sammanträde på onsdag har Simon och Viktors fråga till tjänstemännen förvandlats till en ansökan. Och där är tjänstemännen tydliga:

Verandan strider mot intentionerna för det ombyggda torget och skulle störa stadsbilden genom att bryta Prästgatans siktlinje och dominera omkringliggande affärer.

Förslaget strider mot detaljplanen genom att verandan byggs på gatumark.

– Jag kommer att ringa till ansvariga från nämnden och fråga varför förfrågan inte är tillbakadragen.

Mer läsning

Annons