Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En väntan på prioritering och pengar

/
  • Ännu så länge är det bara gräs och sly som finns på platsen där anstalten är tänkt att byggas. Prioriteringar från Kriminalvårdens myndigheter är det som avgör om det blir något fängelse byggt i Verksmon i Torvalla eller inte. Det tror kriminalvårdschef Bengt-Olov Karlsson. Foto: Henrik Flygare

– Det är pengarna som är knuten. Nu ligger bollen hos Kriminalvården. Till syvende och sist handlar det om att prioritera. Det säger Bengt-Olov Karlsson, kriminalvårdschef i Östersund, om beskedet att det inte blir något fängelsebygge i Verksmon ännu.

Annons

Kriminalvården har tidigare lämnat in hyresavtalet för godkännande av regeringen. Samtidigt lämnades också en begäran om extra pengar för att sätta igång byggandet in. Det gäller för nya anstalter både i Östersund och Haparanda. Men fram till fredagens negativa besked har det stått stilla länge. Politiska påtryckningar från riksdags- och lokalpolitiker har varit verkningslösa och inga besked har kommit från regeringen.

Men i fredags meddelade justitieminister Beatrice Ask att hyresavtalen inte kan godkännas för att ansökningarna är felskrivna. Regeringen kan inte heller öronmärka pengar utan bara ge Kriminalvården en klumpsumma.

– Jag förstod nästan att det här skulle komma, det var nödvändigt nu att få saker att hända. Det här är ett sätt att lämna hemställan utan åtgärd, säger Bengt-Olof Karlsson.

Under fredagen avslöjade också ministern, som LT tidigare skrivit, att den budget regeringen lägger fram innehåller ett extra tillskott till Kriminalvården på 700 miljoner kronor, och en total budget på 7,3 miljarder. Och det räcker inte till om det ska byggas nya anstalter enligt det som tidigare är planerat.

Från och med i dag måndag när regeringen släpper budgetpropositionen i sin helhet blir beloppen officiella, och det är början på en ny process menar Bengt- Olov Karlsson.

– Kriminalvården kommer att titta på proppen. Generaldirektören och ledningsgruppen ska träffas på onsdag. De ska göra en konsekvensbeskrivning utifrån budgeten.

En del i det är planen, som tagits fram tidigare, gällande Kriminalvårdens byggnadsmässiga behov fram till 2020.

– Sedan får de väga behoven mot budgetproppen och se vad som ryms. Jag tror inte det kommer att bli klart på onsdag, men eventuellt någon gång under oktober.

Anstalten i Verksmon, och i Haparanda, är inte de enda investeringar som Kriminalvården planerat.

– Man håller på att bygga nytt i Helsingborg och kanske även har börjat i Göteborg, man pratar också om Malmö. Kriminalvården måste helt enkelt prioritera bland det som ska göras.

– Men jag har inte helhetsbilden och kan inte säga något om prioriteringarna.

Men om myndighetens högsta nivå bestämmer sig för att satsa på Verksmobygget och regeringen godkänner hyresavtalet tror Bengt- Olov Karlsson att det går fort.

– Bygghandlingar finns ju redan, upphandlingen är klar. Inom några veckor efter ett klartecken tror jag att det kan börja byggas.

Rekryteringen till den nya anstalten är inte påbörjad, men dock förberedd. Det har tidigare varit informationsmöten på arbetsförmedlingen och Kriminalvården fanns även med under Exponorr.

– När bygget sätter igång börjar vi också rekryteringen. Planen för rekryteringen bygger på den tid det tar att bygga. Vi skulle kunna börja nästa vecka om det var så, allt är förberett, säger Bengt-Olov Karlsson.

Men han och ytterligare två personer som sitter på ett kontor på Frösön är inte utan arbetsuppgifter trots att projektet inte kommit igång.

– Vårt arbete handlar inte bara om Verksmon, vi har frivårdsverksamhet och ett häkte i polishuset att sköta också.

På häktet arbetar också ett antal häktesansvariga.

– Jag tror inte att det hade blivit ett nytt häkte i Östersund om det inte var för planerna på att bygga anstalten. Häktet gör att det finns personal som skaffar sig erfarenhet, för att sedan föras över till anstalten.

Vad som händer med häktet om det inte blir någon anstalt vet han inte. Som häktet är utformat i dag så är det egentligen inte funktionellt för Kriminalvårdens behov, det är byggt för att vara en arrest. Och det finns skillnader.

– Det saknas personalutrymmen och lokaler för administrativa uppgifter som behövs. Och det saknas möjligheter för de häktade som inte har restriktioner. Som det är nu löser vi det med att de får vara på andra häkten.

Det mest märkliga i hela historien tycker Bengt- Olov Karlsson är att när de första gången 2007 var beredda att gå ut i upphandling om byggprojekt för en anstalt med 146 platser så kom signaler om att bygga större.

– Då tappade vi ett halvår för att omarbeta utefter ett större behov, 180 anstaltsplatser och 30 häktningsplatser.

De sistnämnda har alltid gällt 30 platser stryker han under.

Kommer det att byggas något fängelse här?

– Det måste jag tro, säger Bengt-Olov Karlsson.

Mer läsning

Annons