Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En timme i mörker

/
  • Erik Ottosson och Karin Vestberg från Östersund besökte i lördags Vinterparken för att delta i Earth hour.
  • Stora delar av Östersund släcktes ner i lördagskväll under en timme då kommunen medverkade i Earth hour. Många människor samlades i Vinterparken för att få en blick över staden när kommunen och Jämtkraft släckte ner all gatubelysning och flera byggnader.

Under en timme såg det mörkt ut för staden Östersund.
I lördags kväll släcktes flera lampor ner i kommunen under Earth hour som är en världsomfattande manifestation för klimatet.

Annons

Gustavsbergsbacken, Arctura, Rådhuset och gatubelysningen var något av det som kommunen och Jämtkraft valde att släcka ner under en timme mellan halv nio och halv tio i lördags kväll.
– Jag tror inte att det kommer att märkas så mycket på våra mätare, men det är inte det som är viktigt utan det är tanken bakom, säger Niclas Rehnholm, energirådgivare på Jämtkraft.
Även om inte allt gick att släcka ned märktes det att flera av kommunens invånare valde att delta i Earth hour. Trots det så lös dekorationsljusen efter gågatan, men flera restauranger hade dämpat sin belysning.
Det är Världsnaturfonden som ligger bakom evenemanget och de kallar det för "en manifestation för klimatet". Det bakomliggande syftet är att väcka tankar hos makthavare runt om i världen som kommer att delta vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december.
Många hade samlats i Vinterparken på isen, där flera eldar lyste upp, för att se när staden släcktes ner. På Arctura hade en webbkamera satts upp och från Vinterparken kunde besökarna även se på en storbildsskärm hur staden blev mörk.
– Jag drog till och med ut mobilladdaren innan jag gick hit, sa Karen Christensen från Frösön som tillsammans med sin familj samlats i Vinterparken.
Över 3 988 städer i 88 länder deltog i Earth hour och i Sverige cirka 80 städer och kommuner.
Jämtkraft kollade efteråt sin elmätare för att se om elförbrukningen gått ner något den aktuella timmen i Östersund, Åre och Krokom. Det blev en nedgång från det planerade 171,5 MWh till cirka 160,5 MWh som, enligt Jämtkraft motsvarar en energibesparing på cirka 6,5 procent.

 

Ulrika Andersson

Mer läsning

Annons