Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riskfri sammandrabbning i demokratins tjänst

/

Annons

Först och främst: Att Annie Lööf och Jonas Sjöstedt åker land och rike runt och debatterar får ses som något positivt. I dagsläget är en till debatt i Malmö inplanerad och målet är att hålla fler.

Vi är inte bortskämda med debatter mellan partiledare ute i landet mellan valen. Kanske kan Centern och Vänsterpartiet starta en trend?

Det kan ju vid en första betraktelse te sig något märkligt att just Centerpartiet och Vänsterpartiet väljer att duellera. Och att attackera något av de två regeringspartierna, som har den faktiska makten och ansvaret, kan verka mer logiskt för åtminstone Centern.

Men det är ingen slump att det är just de här två partierna som åker ut på turné.

Det handlar om ett par olika saker:

• Så här drygt två år innan valet handlar det inte så mycket om att akut vinna väljare som att profilera sig. Och då är ett parti som ligger ideologiskt långt borta från det egna partiet den perfekta sparringpartnern.

Som Jonas Sjöstedt sa till LT innan debatten: "Det som är roligt med att debattera med Annie är att hon är väldigt tydlig. Jag är socialist och hon är marknadsliberal. Det blir en bra fart på våra debatter. Och så är hon sympatisk utanför."

• Ompositionering. När Centern (som tidigare profilerat sig som vill markera en ny position är Vänsterpartiet (riksdagens mest uttalade migrationsvärnande parti) ett utmärkt val att debattera med.

I Ekots lördagsintervju häromveckan vände sig Annie Lööf mot uppfattningen att Centerpartiet står kvar vid den gamla generösa flyktingpolitiken. "Det är helt enkelt inte sant", sade Lööf.

I debatten med Sjöstedt betonade Lööf att Centern fortfarande står upp för asylrätten. Men hon pratade också om ansvar och att inte stå vid sidan om. Att vara beredd att förhandla med andra partier. Moderaterna – Alliansens största parti – har som bekant en betydligt mer restriktiv hållning i migrationsfrågan.

• Samtidigt är debatterna i princip riskfria. Det är svårt, nästan omöjligt att tappa väljare till motdebattören. Vänsterpartiet och Centern konkurrerar inte om väljare. Risken att vänsterpartistiska sympatisörer helt plötsligt får en lidnersk knäpp och går till valurnorna och röstar på Centerpartiet får nog räknas som minimal.

Häromdagen kom en opinionsmätning från DN/Ipsos – den första gjord efter att kontroverserna kring Miljöpartiets Mehmet Kaplan börjat spridas i media. Den visar på kraftigt tapp för Socialdemokraterna och fortsatt låga siffror för Miljöpartiet. Vänsterpartiet däremot ligger över valresultatet.

Om krisen för Miljöpartiet förvärras kan både Vänsterpartiet och Centerpartiet, som båda har en klar miljöprofil, försöka attrahera besvikna miljöpartister åt varsitt håll.

Så räkna inte med att Jonas Sjöstedt kommer tystna i sin kritik av Miljöpartiets miljöpolitik. Sannolikt kan den kritiken blåsa upp till full stormstyrka inom snar framtid.

Mer läsning

Annons