Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kväll i miljöns tecken

/
  • Frida Alakorpi och Hanna Ferlin har bakat semlor som de säljer i pausen, ekologiska semlor. ”Pengarna vi får in från kvällen ska vi använda till att plantera ett träd i Östersund eller inom Vi-skogsprojektet i Uganda”, säger Hanna Ferlin.Foto: Henrik Flygare

Jämtland hjärta jorden, det är namnet på en kväll i miljöns tecken som Frida Alakorpi och Hanna Ferlin anordnat i Östersund.

Annons

De går tredje året på Naturvetenskapliga programmet med miljöinriktning. Miljökvällen är en del av deras projektarbete.

Deras filosofi är att man måste börja lokalt för att kunna förändra globalt och syftet med kvällen är att uppmärksamma människor på att den enskilda individen kan påverka den globala uppvärmningen.

– Enskilda personer kan påverka och göra skillnad, säger Hanna Ferlin.

– Vi vill att människor ska gå här ifrån med attityden att de kan göra något, säger Frida Alakorpi.

Andreas Gyllenhammar, välkänd jämtländsk miljöprofil, bjöds in att föreläsa. Han konstaterade att det finns hopp för miljön eftersom det kommit så många till kvällens evenemang.

Han berättar bland annat att den vanligaste frågan han fått den här vintern är hur det är möjlig att det är så kallt när det talas om den globala uppvärmningen.

Men några bilder med data från satelliter visar han temperaturens utveckling på en global nivå och hur det ser ut med temperaturen i haven, där det bara blir varmare. Haven täcker en stor del av jordens yta, och när de blir varmare, så spelar det stor roll.

– Även om det varit kallt här hos oss, så ser ni på bilderna att det är varmare än normalt på andra delar av jorden, säger Andreas Gyllenhammar.

Senare på kvällen spelade de lokala banden Missing pieces och Trumvärk och slagord.

Mer läsning

Annons