Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glömd matta räddade julen för familj i Lugnvik

/
  • ”Slumpen avgör mycket, hade inte jag glömt matta och hade inte kvinnan just då tagit sig en rök hade det kunnat gå riktig illa”, säger Anneli Håkansson.Foto: Henrik Flygare
  • Från sin balkong såg Anneli Håkansson att det brann i en lägenhet på bottenvåningen tvärs över gården.  Foto: Henrik Flygare

En glömd matta ute på balkongen räddade av allt att döma en familj i Lugnvik från att bli hemlös i jul.

– Fem minuter till och lägenheten hade varit övertänd, säger Anneli Håkansson som larmade räddningstjänsten.

Annons

– Slumpen avgör mycket, säger hon. Jag hade städat hela förmiddagen och sedan pratade jag i telefon och bestämde med kompisar att gå ut.

Men så kom hon ihåg att en matta var kvar på balkongen. När hon skulle hämta den såg hon ett konstigt ljus i en lägenhet inne på gården.

– Det såg ut som om det brann, säger hon. Då upptäckte jag en kvinna som stod nere på gården och rökte och jag bad henne gå och titta efter. Hon skrek tillbaka att det brinner.

Snabbt ringde Anneli Håkansson SOS Alarm som skickade räddningskår, polis och ambulans till platsen.

Det visade sig att familjen hade glömt adventsljusen på köksbordet.

– Räddningstjänsten sa till mig att om det gått fem minuter till hade det inte gått så bra, säger hon. Nu var det bara köksbordet som blev skadat, efter vad jag hört, och så måste de vädra ut röklukten.

– Hade inte jag glömt mattan och hade inte kvinnan precis just då varit ute och rökt hade elden kunnat sprida sig betydligt. Då hade jag förstås sprungit ner på gården för att titta in i lägenheten själv och då hade det tagit de fem minuterna extra.

Men familjen som det brann hos har hon inte hört något från så hon vet inte hur stora skador det blev.

Mer läsning

Annons