Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En generell trend i samhället är att otryggheten ökar”

Att kommunhusen i länet blir allt mer otillgängliga följer en generell trend i samhället. Det menar statsvetaren Marie-Louise von Bergmann-Winberg vid Mittuniversitetet.

Annons

En rundringning till kommunerna i Jämtlands län visar att många kommunhus blivit mer slutna de senaste åren. Vissa har till och med gått så långt att allmänheten måste anmäla sig för att få tillgång till de tidigare öppna kommunkorridorerna.

Statsvetaren och professorn, Marie-Louise von Bergmann-Winberg, säger att fenomenet följer en tendens där människor känner en större otrygghet än tidigare.

– Det är nog tyvärr så att det är en generell trend i samhället att otryggheten ökar. Man upplever att det finns en hotbild mot kommunen och då tar man till sådana här åtgärder.

Marie-Louise von Bergmann-Winberg konstaterar dock att den upplevda hotbilden inte alltid ligger i linje med den verkliga.

– Statistiken visar att det på många områden är så att brottsligheten de facto inte har ökat men att människor ändå upplever det så. Vissa myndigheter är utsatta men man kanske kunde vara mer selektiva när det gäller att ta till sådana här åtgärder.

Hon menar att det inte alltid behöver vara rationellt att stänga hela kommunhus för att skydda mot eventuella hot. Kanske borde vissa avdelningar och tjänstemannaområden vara mer öppna än de är i dag. Samtidigt kanske kommunalråd eller andra med utsatta positioner borde ha ett bättre skydd.

Mer läsning

Annons