Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förlorar jobbet och fyra får skriftlig varning

/
  • Karin Strandberg Nöjd, landstingsdirektör, Björn Ahlnäs, personalchef, Ingalill Persson, chef akutområdet och Göran Rydkvist, biträdande landstingsdirektör på plats för att svara på pressens frågor.
  • I ambulansen fanns blodfläckar, en kanyl, ölburkar och en tom gasbehållare. Dagskiftet fick göra en storstädning för att få ambulansen i skick igen.Foto: Landstinget
  • I ambulansen fanns blodfläckar, en kanyl, ölburkar och en tom gasbehållare. Dagskiftet fick göra en storstädning för att få ambulansen i skick igen.   Foto: Landstinget
  • På bänken längst bak i ambulansen låg en tom behållare som innehållit lustgas.   Foto: Landstinget
  • Landstingsdirektören Karin Strandberg Nöjd, personalchefen Björn Ahlnäs, chefen inom område akutvård Inga-Lill Persson samt vice landstingsdirektör Göran Rydqvist, informerade pressen under tisdagseftermiddagen.
  • Det stod i går klart att de sju började festen i ambulansen någon gång efter tolv på natten och när stationens nattskift åkte på ett larm några minuter i tre pågick festen fortfarande.

En av de fem landstingsanställda som festade om i ambulansen har nu fått varsel om avsked. De andra fyra kommer att få en skriftlig varning, bland annat två kvinnliga läkare, som var med och tömde lustgasen i ambulansen och satte kanyler på varandra.

Annons

I går eftermiddag hade landstinget presskonferens angående skandalen om fyllefesten i en av landstingets ambulanser.

Det var bland annat personalchefen Björn Ahlnäs och landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd som informerade den församlade pressen om vad som egentligen hände på efterfesten, när personalen hade ”utryckningsfest” på brandstationen.

Ahlnäs berättade att det var sammanlagt sju personer i ambulansen. Fem var från landstinget och två från räddningstjänsten.

Av de landstingsanställda var två kvinnliga läkare och de andra var ambulanssjuksköterskor, en titel som både manliga och kvinnliga ambulansförare har.

De två läkarna var inte med på festen från början utan kom till brandstationen sedan de varit på en annan fest. De landstingsanställda är mellan 25 och 45 år. Dessutom fanns det två anställda från räddningstjänsten med i ambulansen.

Vilka påföljder de två sistnämnda kommer att få ska utredas av kommunen.

– En av våra landstingsanställda är varslad om avsked, berättade Ahlnäs. Anledningen är att han tidigare varit med om en liknande händelse då han andades in lustgas från en ambulans, en kväll under Storsjöyran. Då var han också alkoholpåverkad.

Ahlnäs berättade också att de andra fyra från landstinget får skriftliga varningar.

Morgonen efter festen hittade dagskiftet blodfläckar, ölburkar, tomma gasflaskor och en kanyl i ambulansen. För att få den i utryckningsskick igen måste man både storstäda bilen och vädra ut öldoften.

Samtliga inblandade i skandalen har nu fått berätta om sin medverkan och redogöra för sina handlingar. Klart är att de sju började festen i ambulansen någon gång efter tolv på natten och när stationens nattskift åkte på ett larm några minuter i tre pågick festen fortfarande.

Ahlnäs berättar också att samtliga inblandade är djupt ångerfulla och att alla medger att de sniffat lustgasen. Tuberna hade de tagit från ambulansen som gänget festade i, samt från en annan ambulans. De var helt tomma när de hittades. Däremot saknades ingenting av ambulansernas medicin.

– Ingen av de sju har missbruksproblem, sa Ahlnäs, som underströk att händelsen är mycket allvarlig.

– Vi kommer nu att se över våra rutiner för att något liknande inte ska kunna hända igen. Likaså kommer vi se över vår alkoholpolicy. Vi serverar bara alkohol vid pensionärsavtackningar, annars ska det vara totalförbud inom våra lokaler.

Landstinget överväger också att göra en polisanmälan för skadegörelse på ambulansen.

Mer läsning

Annons