Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En bro vore onödigt det är ju trots allt en ö”

/
  • Öborna på Norderön måste ta färjan när de ska till fastlandet. Den går en gång i halvtimmen från sextiden på morgonen till midnatt. De som vill ta färjan under natten måste förbeställa.
  • Katrin Bylander bor i Ålsta på Norderön tillsammans med sin man Jerker och dottern Julia. De trivs jättebra på ön. ”Somrarna är fantastiska och vintern har också sin charm”, säger Katrin Bylander.Foto: Håkan Luthman
  • Den enda sättet att ta sig till och från Norderön är att ta färjan. ”Färjan på sommaren och isvägen på vintern är turistattraktioner”, säger Els-Mari Ljungdahl.
  • Karin och Bertil Johansson kommer från      Oviken men har tagit färjan över till Norderön för att spela golf. ”Det är fint och gemytligt   här”, säger Karin Johansson.
  • Helge Larsson har bott på Norderön den största delen av sitt liv. Han jobbar som gårdsvärd vid EFS-gården Wilhelmsberg, där det varje år hålls konfirmationer, bröllop och födelsedagsfester. ”Jag ser till att det är ordning när nya hyresgäster kommer”, säger han.
  • Els-Mari Ljungdahl och Sven-Olov Enberg är på Norderön för att timra sin sommarstuga. ”Det är skönt att komma hit. Det är ett bra ställe och så har vi en egen liten vik nere vid vattnet”, säger Els-Mari Ljungdahl.

Många länsbor bor på öar, bland annat på Ammerön, Frösön och Norderön. Katrin Bylander bor i Ålsta på Norderön tillsammans med sin man Jerker och dottern Julia, åtta månader. Familjen hade ingen anknytning till ön när de flyttade dit för sex år sedan.

Annons

Katrin Bylander kommer från Jämtland men hade aldrig tidigare haft en tanke på att flytta till Norderön.

– Jerker var väldigt förtjust i Norderön, så vi for hit för att titta och fick möjlighet att hyra ett hus för att prova på livet här med färja och allt, säger Katrin Bylander.

Familjen blev kvar på ön och de trivs väldigt bra. Katrin Bylander har blivit van att ta färjan när hon ska åka till jobbet i Östersund eller till fastlandet och handla.

– Vi blir bra på att passa tider. Jag passar också alltid på att göra flera ärenden samtidigt när jag ändå åker in till Östersund, säger Katrin Bylander.

Att bo på en ö är väldigt idylliskt och charmigt tycker hon.

– Jag uppskattar att vi har både skogen och sjön i närheten.

Hon tycker också att samhörigheten på ön är väldigt bra, just för att de bor på en ö.

– När färjan står berör det alla och sedan när isvägen öppnar så blir alla lika glada, säger hon.

Att det är bra gemenskap på ön håller Helge Larsson med om.

– Alla känner ju alla. Det är kanske några nyinflyttade som jag inte känner, men jag vet ju vilka alla är, säger han.

Helge Larsson är född på Norderön och har bott där så gott som hela sitt liv, förutom några år då han lämnade ön för att gå i skolan. Han jobbar bland annat som gårdsvärd på EFS-gården Wilhelmsberg. Han säger att den enda skillnaden mellan livet på en ö och det på fastlandet är att han måste passa färjan på sommaren. På vintern är han däremot friare för då kan han ta isvägen. Affären på Norderön lades ner 1974 och Helge Larsson är van att åka till fastlandet för att handla.

– Jag måste planera mina inköp och passar på att handla om jag är i Östersund.

Els-Mari Ljungdahl och Sven-Olov Enberg timrar på ett hus som ska bli deras nya sommarstuga.

– Vi rev gammelkåken och tog hit det här från Nordannälden, säger Sven-Olov Enberg.

De bor egentligen i Oviken men tycker att Norderön är en perfekt ö att ha sommarställe på. Där har de utsikt över Verkön och en båt vid bryggan nere vid sjön.

– Det är jättefint här, säger Els-Mari Ljungdahl.

– Och det är faktiskt nära till stan också, bara två mil. Att det är så otroligt nära tänker nog inte de flesta på, fortsätter hon.

De tycker både att en bro till ön vore onödigt. Det är trots allt en ö.

– Färjan på sommaren och isvägen på vintern är turistattraktioner, säger Els-Mari Ljungdahl.

Mer läsning

Annons