Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av fyra tioåringar är fet eller överviktig

/
  • Margareth Hedström berättar att både barn och lärare på Odenslundsskolan är inriktade på att involvera mycket fysisk aktivitet under skoldagarna. Foto: Ulrika Andersson

Var fjärde tioåring i Östersund är fet eller överviktig. Det visar en undersökning som gjorts bland ett stort antal skolbarn i kommunen.

Annons

– Att så mycket som en fjärdedel är överviktiga och feta det är allvarligt, konstaterar Sofie Bergman som arbetar som folkhälsoutredare på Östersunds kommun.

Siffrorna kommer från den årliga välfärdsredovisning som kommunen precis sammanställt. Där presenteras kommunmedborgarnas hälsostatus ur en rad olika aspekter. Redovisningen tar bland annat upp barns och ungdomars kostvanor samt hur mycket de rör på sig. Just den delen bygger på hälsosamtal som gjorts med i princip alla tioåringar i kommunen.

Samtalen visar att tioåringarna har väldigt regelbundna matvanor och att de allra flesta motionerar mer än 3–4 gånger i veckan på sin fritid. Men trots det så är 25 procent av pojkarna och 24 procent av flickorna överviktiga eller lider av fetma. Bland sexåringar och fjortonåringar så är andelen feta betydligt lägre än hos tioåringarna.

– Det är lite konstigt med tanke på att just tioåringarna är bäst på att äta regelbundet och att de ligger högt när det gäller fysisk aktivitet. Det är lite svårt att säga varför de sticker ut, säger Sofie Bergman.

Även om det inte går att belägga så gissar hon att en betydande orsak till övervikten ligger i tioåringarnas matvanor utanför skoltid.

– Det är förmodligen den energitäta maten man borde äta mindre av. Saker som läsk, godis och chips till exempel. Jag tror inte att det har så mycket med motionen att göra.

Sofie Bergman säger att det handlar mycket om information till föräldrar och att skapa så kallade hållbara matvanor.

– Ett tips är att införa lördagsgodis igen. De här utfyllnadsprodukterna som godis, läsk och chips kan man äta på lördagar men inte annars.

Ett annat tips hon vill framföra är att föräldrar inte behöver skjutsa sina barn så fort de ska någonstans.

– Föräldrar skjutsar sina barn väldigt mycket i dag. Den här dagliga regelbundna motionen är väldigt viktig. Att få gå och cykla till skolan är mycket värt.

Mer läsning

Annons