Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmaföreningen: Anställ en onkolog på sjukhuset

/
  • ”Vi tänker också på alla män med prostatacancer, som kräver onkologiska resurser. Alla som behöver ska få träffa en onkolog, det är deras rättighet”, säger Margareta Normalm ordförande i Emmaföreningen i länet.

Nu ställer länets bröstcancerförening krav på landstinget att anställa en onkolog på sjukhuset minst tre dagar i veckan. En dag per vecka skulle behövas bara till bröstcancerkvinnor.

Annons

Varje år opereras 100 kvinnor för nyupptäckt cancer i vårt län. Dessutom tillkommer de kvinnor som får ett återfall.

Men det finns bara tillgång till onkolog i Östersund en dag i veckan.

– För 17 år sedan började vi kämpa i styrelsen för att få tillgång till en onkolog på sjukhuset minst tre dagar i veckan, fortfarande har ingenting hänt, säger Emmaföreningens ordförande Margareta Normalm.

– I dag finns en onkolog i Östersund endast en dag i veckan, den onkologen ska hinna med alla cancerfall i hela Jämtlands län. Det är orimligt.

Hon berättar att det skett en betydande ökning av cancerfallen under de 17 år som gått och att det är många yngre, runt 40 år, som drabbas.

– Dessa har gett sig tillkänna vid våra makeupkurser, säger hon.

Ändå har inte antalet medlemmar i föreningen blivit så många, i dag är de 280. Margareta Normalm har varit med i snart 20 år, då hon blev medlem var de totalt 125.

– Vi saknar de unga, men de har inte tid att engagera sig. De har jobb och familj som tar all tid.

I ett brev till landstingsledningen skriver hon att alla cancersjuka har rätt till en bedömning av en onkolog inom rimlig tid.

Hon försöker beskriva hur en kvinna som nyligen fått beskedet att hon har bröstcancer får träffa en onkolog som informerar om sjukdomen och vad de ska göra.

– De har svårt att ta till sig informationen och när de kommer hem är de ensamma med alla sina frågor. Ofta blir det kirurgen som får svara på frågorna i stället, säger hon.

Men kan de inte få komma tillbaka nästa vecka och ställa frågorna då?

– Det finns det inte tid till.

Margareta Normalm upptäckte sin bröstcancer för 20 år sedan.

– Jag upptäckte en knöl i bröstet när jag duschade, säger hon. Jag blev väldigt rädd och trodde att de sista dagarna var komna.

– Jag kontaktade läkaren, sedan gick allt väldigt snabbt. Från upptäckt till operation på en vecka, sedan fick jag vänta en vecka på besked medan de undersökte knölen. Då kom beskedet att allt var borta, jag behövde inga ytterligare behandlingar. Men hela bröstet opererades bort.

Men hon säger att varje gång hon får ont någonstans, i ryggen exempelvis, tror hon att cancern har kommit tillbaka.

Ändå har hon gått på efterkontroller under fem år och är sedan länge friskförklarad.

Mer läsning

Annons