Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma blev förföljd av en man: "Jag är väldigt osäker när jag går ute ensam"

/
  • På vägen hem från krogen blev Emma förföljd av en man. Den senaste tidens händelser i Östersund har fått henne att vilja dela med sig av sin historia.

På väg hem från krogen en kväll blev Emma förföljd av en man. Den senaste tidens händelser i Östersund har fått henne att tänka på den kvällen igen.
– Jag är i dag väldigt osäker när jag går ute ensam, skriver hon i ett mejl till LT.

Annons

Emma är i dag över 30 år och bor i en annan stad. Den senaste tidens rapporter om kvinnoöverfall har fått henne att tänka tillbaka på en otrevlig händelse som hon själv råkade ut för i hemstaden, när hon fortfarande gick i gymnasiet.

– En okänd man gick efter mig när jag gick hem från krogen. Sista biten sprang jag och lyckades låsa upp porten innan han nådde fram. Jag tog hissen ner, så han inte skulle kunna se var jag bodde, minns jag, skriver Emma.

Trots att det är väldigt länge sedan detta inträffade påverkas hon fortfarande av den.

– Även om det inte hände något fysiskt sätter sådant här spår i en psykiskt. Tyvärr är det nog så. Detta var inget som jag tänkte så mycket på när det hände, men som jag insett senare att man skulle ha polisanmält. Det har ju bidragit till att man inte känner sig trygg och säker ute, och att man inte litar fullt ut på människor, skriver Emma.

Läs även: Efter övergreppen – restaurang skaffar överfallslarm till personalen

Den senaste tidens händelser i Östersund, och polisens uppmaning till kvinnor att vara extra försiktiga och helst inte röra sig ute ensamma på kvällstid har fått henne att på nytt tänka på händelsen som hon själv upplevde.

– Det är tråkigt att man ska behöva hålla kvinnor inne, eller ens tänka i de banorna – när det i själva verket är männen som har skev kvinnosyn. Vi ska kunna gå och röra oss fritt ute utan att tänka oss för vilka personer vi ska möta, skriver Emma.

Hon tycker att det är starkt av Isabell Karlsson, som LT träffade för lite mer än en vecka sedan, att berätta vad hon råkade ut för. Det är en anledning till att Emma själv väljer att berätta om vad som hände henne.

Läs även: En okänd man jagade Isabell till hennes port

– Jag vill visa att jag bryr mig och stöttar dem som utsatts för detta. Jag vill visa att det är fler som har varit med om liknande, och att det inte är okej. Jag kan slå vad om att det finns ett större mörkertal. Många vågar kanske inte berätta, eller tänker att det kanske inte var så farligt trots allt. Man orkar kanske inte gå vidare, känner sig hotade, osäkra och tänker att det är deras eget fel.

Emma beskriver sig själv som en person som brinner för mänskliga rättigheter, och poängterar att det inte enbart är kvinnor som känner sig otrygga i samhället.

– Jag tror att det även finns ett stort antal killar som känner sig otrygga. Jag vill inte bara peka ut kvinnorna som offer för detta – det finns i alla skepnader.

Läs även: Lampor förblir tända på lördag kväll

Läs även: "Framåt våren kommer det bli ganska stökigt – den känslan finns"

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Mer läsning

Annons