Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriset har blivit 44 procent dyrare på ett år

/

60 000 länsbor får betala betydligt mer för sin el jämfört med för ett år sedan. På tolv månader har Jämtkrafts lokala elpris ökat med mer än 44 procent.

Annons
Den första oktober 2007 kostade elektriciteten i Jämtkrafts tre ägarkommuner (Östersund, Åre och Krokom) 34 öre per kilowattimme plus avgifterna för skatt och moms. I dag ligger Jämtkrafts lokala elpris före skatt och moms på 49 öre, vilket är en ökning med lite drygt 44 procent.
Prishöjningen påverkar alla de omkring 60 000 jämtar som bor i Östersund, Åre eller Krokom och har Jämtkraft som elleverantör. För en villaägare som har en fastighet på 150 kvadratmeter och som värmer upp sitt hus med elektricitet betyder Jämtkrafts prishöjning att det försvinner 4 200 kronor mer ur plånboken varje år.
Anledningen till att Jämtkraft höjt sitt pris är, enligt Jämtkrafts informationschef Håkan Roos, att företagets omkostnader har ökat.
- Den senaste höjningen som vi gjorde i början av oktober beror bland annat på att priset för biobränsle och elcertifikat ökat, säger han.
En annan anledning till att elpriset gått upp under hösten beror på att vattenmagasinen i början av hösten innehöll 20 procent mindre vatten än normalt.
- Det räcker inte bara med att det regnar, det måste regna på rätt ställen också, säger Håkan Roos.
Men Håkan Roos vill tona ner den senaste tiden prishöjningar. Trots att priset gått upp är Jämtkrafts lokala elpris ändå betydligt billigare jämfört med de övriga elbolagens, menar han.
- Tittar man globalt handlar elpriserna, precis som i andra branscher, om tillgång och efterfrågan.
Tycker du att höjningarna är rimliga?
- Det beror på vad man sätter det i relation till. Vi har gjort bedömningen att den avgift vi tar ut i dag är ett skärligt pris, säger Håkan Roos.
Att försöka spå i elprisernas kristallkula är svårt. Den senaste tiden har många elbolags elpriser gått ned, men mycket tyder på att de kommer att sticka uppåt igen.
J Det räcker inte bara med att det regnar, det måste regna på rätt ställen också.
Håkan Roos, informationschef Jämtkraft

Mer läsning

Annons