Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elmätare slås ut av ny lågenergiteknik

Energisnål teknik kan störa elmätare hos elbolagen. Ju billigare utrustningar desto mer störningar, har det visat sig.

Annons

– Lågenergilampor av dålig kvalitet, exempelvis, skickar ut störningar på nätet, säger Janne Berglund hos Jämtkraft, man ska kanske inte köpa dem eftersom de har sämre kvalitet.

Men det är inte lågenergilampor som är det stora problemet för Jämtkraft.

– Vi vidtar främst åtgärder för att få bort störningar vid större ställen som skidliftarna i Åre, pumpar och reglerverk.

Det handlar om elnätskommunikation som de enligt lagkrav måste ha från 1 juli i år för att kunna läsa av elmätarna varje månad.

– GSM-täckningen fungerar inte i fjälltrakterna och på landbygden, det är inte ett alternativ. Radio skulle bli för dyrt att bygga ut, så vi hade bara detta alternativ.

– Men vi har sett det som en fördel också. På detta vis lär vi oss och får kunskap om hur nätverksstörningarna ser ut.

– Det vore hemskt om viss konsumentutrustning som lågenergilampor skulle störa annan konsument- utrustning.

Janne Berglund berättar om en händelse i Härnösand där ett modernt kylskåp hade blivit störd av annan elektronik. Hela projektet med att installera 55 000 till 60 000 fjärravlästa elmätare kostade Jämtkraft totalt 80 miljoner, sedan har de satsat mellan 500 000-1 miljon kronor för att lösa störningsproblem.

– Vi måste bevaka utvecklingen eftersom det blir allt mer energihushållningsutrustning och myndigheterna styr mot mer beskattning på energi, säger Janne Berglund vidare.

– Det är så lätt att lägga på skatt eftersom elmätare och bensinpumpar redan är mätta. Ju dyrare energi, desto biligare utrustningar kommer konsumenterna att köpa för att spara energi. Utan kontroll kan det komma en del störningar.

Mer läsning

Annons