Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin och Nicklas ska korsa USA

/
  • Elin Nimark och Nicklas Säfström från Östersund, har en spännande utmaning framför sig. De ska cykla från San Fransisco på USA:s västkust till Boston på östkusten.

För många kanske tanken på att korsa en kontinent på en cykel kan verka skrämmande och framför allt otroligt ansträngande. För Elin Nimark och Nicklas Säfström är det i stället en spännande utmaning.

Annons

Om lite mindre än två veckor startar resan som beräknas gå från San Fransisco till Boston på två hjul, eller fyra hjul om man räknar båda cyklarna. Det blir en resa på ungefär 600 mil.

Hemma hos paret Säfström Nimark har de insett att det inte är alltför länge kvar till avresan. De berättar att resan trots allt, är något de tänker på minst en gång varje dag och även när de tränar.

– Vi har ju provpackat och så men annars är det svårt att förbereda sig, säger en förväntansfull Elin Nimark.

De är båda medlemmar i Östersunds cykelklubb så en del träning på cykeln har det såklart blivit men annars handlar mycket om det mentala.

– Nicklas har suttit vid internet och bland annat kollat andras reseberättelser för att få lite tips, berättar hon. Men sen vet vi ju ungefär vad som kommer att bli jobbigt från förra gången.

– Det är spännande innan, men man blir ju less emellanåt, förklarar Nicklas Säfström.

Det här blir alltså den andra kontinenten som de tillsammans korsar. Förra gången var det Australien, en tur på 350 mil.

Men fuskade ni ingenting?

– Jo, medger Nicklas Säfström. Men det var 48 grader varmt så det blev för farligt att fortsätta, vi fick i stället lifta 70 mil.

Utöver de mil som har trampats under träning och i Australien har de även avverkat ett antal i triathlon-tävlingar. Redan fyra veckor efter hemkomsten är det dags för sommarens första tävling. Någon vila att tala om blir det alltså inte när de kommer tillbaka på svensk mark.

– Vi skulle ju egentligen behöva ta det lugnt några veckor efter så många mil men det kommer nog inte finnas tid till det, konstaterar Nicklas Säfström.

Resan beräknas ta nästan sex veckor och då räknar de med att ligga på i genomsnitt 16 mil per dag. En av utmaningarna, utöver det påfrestande med att bara umgås med varandra dygnet runt, ligger i den varierade terrängen som de kommer att ställas inför.

– När vi passerar Colorado kommer vi ett tag befinna oss på 3500 meters höjd, förklarar de. Sådant måste vi ju tänka på när vi packar.

En tanke som många förmodligen oundvikligen slås utav är hur man frivilligt sätter sig på en cykel för att korsa en kontinent.

– Friheten, sedan ligger det även en tillfredsställelse i bedriften, erkänner Nicklas Säfström. En annan anledning är att det är lättare att få kontakt med människor som cyklist än bilist. Andra människor blir nyfikna på ett annat sätt.

– Ja, det blir även en annan känsla på en cykel, säger Elin Nimark. Vi känner till exempel lukter. Sedan har vi ju bara en sak vi måste göra, det är att cykla. Vi behöver inte tänka på städning eller matlagning.

Cyklarna monterar de ner och tar med sig hemifrån. Att köpa cykel på plats är inte aktuellt så som växelkursen ser ut i dag.

– Det skulle i stort sett bli samma kostnad, konstaterar Nicklas Säfström.

Mycket kan hända när man ska trampa 600 mil tvärs över en kontinent så självklart har paret en Plan B.

– Målet är att vi ska orka hela vägen, men vi kan ändra sträckan på slutet så den blir några mil kortare, säger Nicklas Säfström.

Vad blir nästa utmaning då?

– Sydamerika fanns med i tankarna till den här resan, men där är säkerheten en sak vi måste överväga.

Mer läsning

Annons