Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevhälsan vill inspirera till fysiska aktiviteter

/
  • Daniel Hansson, instruktör i Östersunds Budokai, visade Muhammed Elfarran några grepp. ”Det är soft att få testa olika saker, men personligen är jag en kampsportskille”, säger Muhammed Elfarran.
  • Förhoppningen är att fler tjejer letar sig till fäktningen i Östersund. Helena Arvidsson och Caroline Fahlén är de enda aktiva tjejerna i klubben. ”Det var faktiskt två stycken som kom hit och ville börja hos”, säger Caroline Fahlén.

En åttondeklassare rör dig betydligt mer än en elev i årskurs ett på gymnasiet. Gårdagens inspirationsdag för gymnasieelever på sporthallen i Östersund visar att det finns hur mycket som helst i aktivitetsväg i stan.

Annons

Den senaste så kallade välfärdsredovisning som Östersunds kommun presenterade visar att ohälsan bland ungdomar ökar. Och den fysiska aktiviteten sjunker dramatiskt på bara ett par år – från 14 och upp till 16 års ålder.

På torsdagen arrangerade elevhälsan och Sisu/idrottsutbildarna en inspirationsdag som visar att det egentligen finns hur mycket som helst att göra i Östersunds kommun,

– Alltför ofta hör vi eleverna klaga över att det inte finns någonting att göra på fritiden i Östersund. Förra årets mässa var därför mycket uppskattad och flera elever anmälde sig till aktiviteter av olika slag, säger Maria Frykman från elevhälsan.

Ett fyrtiotal föreningar och organisationer inom idrott, konst och musik var engagerad i olika mässmontrar i sporthallen vid Wargentinsskolan i går – allt för att skapa intresse för en meningsfull och mer rörlig fritid.

Vid ett bord fanns Helena Arvidsson och Caroline Fahlén, de enda aktiva tjejerna i Östersunds fäktningsklubb.

– Varför fäktning? Ja, till att börja med kan man hålla på med det året om, säger Helena Arvidsson.

– Och det finns ett handikappsystem som i golf där man kan fäktas med någon som är mycket bättre.

Östersunds Budokai var en annan förening som var representerade på inspirationsdagen.

– Intresse för den traditionella kampsporten har vuxit sig starkare de senaste åren, berättar instruktören Daniel Hansson som bland annat visade några grepp på besökaren Muhammed Elfarran.

– Jag tycker det är schysst med en sån här dag. Det är soft att få testa olika saker, men personligen är jag en kampsportskille, säger han.

Mer läsning

Annons