Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna ger tummen ner för skolmaten

Eleverna på grundskolorna i Östersund ger skolmaten tummen ner. Smaken på maten är dålig, anser eleverna som ger skolluncherna ett medelbetyg på 4,29 på en tiogradig skala.

Annons
Östersunds kommun har gjort en undersökning bland kommunens grundskoleelever.
Frågan: "Om du tänker på hur skolmaten smakar, hur nöjd är du då med den?".
Svaret är: Sisådär.
Frågan har gått ut till 400 elever i årkurs 5, 7 och 9 och betyget är tämligen nedslående.
"Resultatet från elevenkäten visar att grundskoleelevernas upplevelse av hur maten smakar ligger på en låg nivå där medelvärdet var 4,29 på en tiogradig skala", konstaterar kommunens matutredare.
Nu var det dock endast 181 elever av sammanlagt 400 som svarade och enligt utredarna är således inte mätningen statistiskt säkerställd. Men den ger enheten matproduktion, som ansvarar för skolmaten, en vink om vad eleverna tycker.
Detaljsiffror visar också att det finns skillnader mellan olika skolområden och olika årskurser, enligt kartläggningen.
Högst värde visar skolområde Norras årskurs 5 där medelvärdet var 5,60 och lägst värde visar samma skolområde Norras årskurs 9 med värdet 2,22.
Matproduktion gjorde förövrigt en kartläggning på 30 grundskolor i kommunen under höstterminen 2007 och vårterminen 2008 som visade att eleverna tyckte att skolmaten var "i stort sett bra". Många elever var bland annat positiva till mat som innehåller mer ekologiska livsmedel och önskade mer av detta.
Ur utredningen:
"När det gäller salladsbuffén så efterlyste eleverna bland annat mer gurka, tomat och paprika. Kring själva maten så var en återkommande synpunkt att de vill ha mer av så kallad "sällan-mat", det vill säga hamburgare, pizza, piroger, kebab, tacos, klyftpotatis, kinamat, thaimat, grädde till pannkakan, bacon till blodpudding, lyxigare mat på fredag och gärna efterrätt. Många elever ville också bli serverade mjukt bröd och pålägg såsom ost och skinka varje dag".
En synpunkt som många hade var att de upplevde att det är biff av samma sort fast namnet på matsedeln varierar. Några vill ha mindre av soppmåltider, grytor och vegetarisk mat och fullkornsprodukter, medan andra tyckte precis tvärtom.

Mer läsning

Annons