Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever väljer att inte äta lunch

/
  • Matilda Svensson går tredje året på Wargentins samhällsprogram. Hon har blivit mera kritisk mot skolmaten men säger också:

Lunchen på Wargentinsskolan är kaotisk. Samtidigt som situationen i matsalen är rörig väljer allt fler elever att inte äta lunch på skolan alls.

Annons
- I höst har problemet blivit att så många elever har sin lunch sam- tidigt. Men vi vill ju också att alla ska kunna äta mellan elva och halv ett, säger Mona Modin Tjulin, ordförande för Jämtlands gymnasieförbund.
Det tas nu ett helhetsgrepp för att förbättra matsituationen för skoleleverna. Dels genom utredningen men också genom en grupp på tio personer från kommunen och gymnasieförbundet som ser över skolmatsituationen.
- Målsättningen är att vi ska bli tydliga med vad vi kan ge våra barn och ungdomar, säger Mona Modin Tjulin.
I dagsläget finns ingen kostpolicy men det ska man råda bot på snart. På längre sikt är förhoppningen att matsalen i sporthallen ska byggas om.
Detta måste dock ske i samråd med föreningslivet som har aktiviteter på sporthallen. Mona Modin Tjulin ser i framtiden en samlad gymnasieby i samma kvarter som Wargentin.
- Vi vet att 20 procent av eleverna i gymnasiet och nästan lika många i årskurs åtta inte äter lunch. Men vi inte om det är samma elever som mår dåligt och har huvudvärk ofta. Det vill vi ha reda på, säger Mona Modin Tjulin.
Matilda Svensson är elev på Wargentinsskolan och spelar basket med Jämtlands damer. Hon tänker allt mer på kvalitén på skolmaten.
- Jag äter allt mer sällan på skolan, i stället tar jag med mat eller så går jag hem. Jag tränar så mycket och tycker inte att jag blir ordentligt mätt på skollunchen, säger hon.
Matilda Svensson håller med om att miljön på matsalen är stökig för att alla kommer samtidigt. När det gäller vad som ligger på tallriken så skulle hon gärna se mer lokalproducerad mat.
- Man har ju ingen aning om var maten kommer ifrån, säger hon.
Mona Modin Tjulin anser att miljöaspekten är väldigt viktig och ser gärna mer potatis istället för ris samt mindre kött för att få klimat- smartare måltider.
- Vi måste tillsammans med eleverna komma fram till vad som är god-, klimatsmart- och nyttig mat och hur vi kan förbättra matsalsmiljön. Maten betyder så otroligt mycket, säger Mona Modin Tjulin.

Mer läsning

Annons