Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever: Skolans antidrogutbildning ett skämt

/
  • Anne Arvidsson, Elvina Ejstes och Ana Klöfver vill att kommunen ger ungdomar ett alternativ till att hänga ute på stan.
  • Katarina Nyberg Finn var nöjd efter mötet med Vittraeleverna – trots att kommunens ungdomsarbete på vissa områden fick svidande kritik.
  • Clara Amarousch, Max Rääf, Mikaela Johansson och Emma Jacobsson Sundell föreslog en ungdomsgård centralt placerad i Östersund.
  • Elvina Ejstes, Anne Arvidsson och Ana Klöfver tycker att det brister ordentligt i antidrogarbetet och har svårt att se att det görs några framsteg.

I dag saknas en ordentlig ungdomslokal för äldre ungdomar i city.

Därför växer drogproblemet.

Det var centrala budskap från en grupp Vittraelever när de föreläste för några av Östersunds toppolitiker.

Annons

– Antidrogutbildningen i skolorna i dag är ett skämt.

– 14-15-åringar sitter och röker på vid Busstorget. Ska det vara så?

Esteteleverna i årskurs ett på Vittragymnasiet lade inte fingrarna emellan när de under tisdagen presenterade sina analyser av ungdomars situation i Östersund. Presentationerna gjordes på Rådhuset för kommunalrådet Katarina Nyberg Finn och socialnämndens ordförande Stefan Konradsson.

I olika arbetsgrupper har eleverna under några veckor jobbat i projekt med enkäter och statistik för att hitta områden som de tycker behöver förbättras.

Flera av grupperna trycker på att situationen med droger bland ungdomar är oacceptabel.

– Vi har haft en intensiv ökning av alkohol och droger – främst cannabis, säger Elvina Ejstes.

Ana Klöfver pekar på att det i dag finns en "strutsmentalitet" i samhället.

– Det är väl så att en del inte vill inse att deras fina vackra stad Östersund har blivit rena knarkkvarten, rasar hon.

Hennes arbetsgrupp vill att droginformationen i skolorna förbättras – och inleds mycket tidigare.

– Informationen måste ut redan i årskurs fyra. Nu kanske det finns föräldrar som tycker att det är hemskt att börja prata om droger så tidigt. Men tyvärr – man kan inte skydda sitt barn hela livet. Förr eller senare kommer ditt barn att komma i kontakt med farligheter, säger Elvina Ejstes.

Vittraeleverna sågar dagens missbrukarsituation kring Busstorget. Som lösning vill man ha en alternativ plats på eftermiddagarna för äldre ungdomar.

– Det kan aldrig vara en bra situation att ungdomar hänger på Busstorget och umgås med alkisar, säger Sandra Dahlén.

Gamla Tingshuset fungerar inte som ungdomslokal i dag konstaterar de flesta av eleverna.

– Vi behöver en ungdomsgård med olika typer av verksamhet. Som biljard, tevespel, möjlighet att sitta och plugga och caféverksamhet, säger Max Rääf.

Enligt Erika Grundahls grupp finns pengarna till en ungdomsgård bara det görs prioriteringar.

– Vi tycker att man ska minska vård- och omsorgsbudgeten och satsa på lokaler. Vård- och omsorg får en stor del av Östersunds budget och måste klara sig på mindre, säger Erika Grundahl.

Bostadsituationen i Östersund är också en fråga som engagerar Vittraeleverna. Men i stället för dyra nybyggen vill man satsa på att bygga om redan existerande hus.

– Vi vill att det görs studentbostäder av gamla polishuset. Där borde kommunen satsa för att bygga om, säger Fredrik Nilsson.

Mer läsning

Annons