Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever höll presskonferens om barnhjältar

/
  • Petter Salmonsson, Fox Hamrén och Filippa Målberg höll i presskonferensen där vinnaren av World’s children’s prize tillkännagavs i går.  Foto: Ulrika Andersson

Nelson Mandela och Graca Machel är årtiondets barnrättshjältar enligt en omröstning bland barn i världen. I Östersund till-kännagavs vinnarna på en presskonferens som ordnades av elever från Tavelbäcksskolan.

Annons

Sedan tio år tillbaka delas priset World’s children’s prize ut. I år firades priset med ett särskilt utnämnande till de personer som anses ha gjort den största insatsen för barn och barns rättigheter de senaste tio åren. Över sju miljoner barn runt om i världen har varit med och röstat i tävlingen och priset gick alltså till det gifta paret Nelson Mandela och Graca Machel. Båda har under många år jobbat för mänskliga rättigheter i allmänhet och barns rättigheter i synnerhet.

Barnen på Tavelbäcksskolan har varit med och röstat i tävlingen. De hade, precis som ett stort antal barn runt om i världen, ordnat en presskonferens för att offentliggöra vinnarna.

– Det här är ett viktigt pris för någon som gjort något väldigt bra för barnen, säger Fox Hamrén som var en av tre som ansvarade för presskonferensen.

Filippa Målberg berättar att klassen inför omröstningen har fått ta reda på information om de olika nominerade pristagarna och på så sätt skaffat sig mycket kunskaper.

– Vi har lärt oss jättemycket om hur det är för andra barn i världen, säger hon.

Petter Salmonsson konstaterar att det finns många barn i världen som inte har det så bra som de flesta barn i Sverige och att det därför är viktigt att fortsätta att kämpa för barns rättigheter. Samtidigt finns också många barn i Sverige som far illa och som har rätt till en bättre tillvaro enligt FN:s barnkonvention som fyller 20 år i år.

Någon större nervositet kände de tre inte inför presskonferensen.

– Jag har varit på scenen många gånger så det var helt okej, säger Fox Hamrén.

Tavelbäcksskolan har deltagit World’s children’s prize i flera år men det här var första året som femteklassarna ordnade en egen presskonferens. Konferensen ägde rum på Länsbiblioteket i Östersund.

Mer läsning

Annons