Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fick möta statsministern

/
  • ”Jag gör två sådana här resor i veckan och jag tror det ger mig en bra bild om vad som är viktigt för människor”, säger Fredrik Reinfeldt när LT frågar vad han själv får ut av att möta människor som han gjorde i Östersund på onsdagen.Reinfeldt träffade en grupp pensionärer på förmiddagen och flera hundra gymnasietreor på eftermiddagen.
  • Isa Olofsson, till vänster, frågade Reinfeldt om hur han och hans parti tänker arbeta med att utveckla vården. ”Jag känner flera som är sjuka och de som lidit på grund av hur det fungerar, det är därför jag frågade om det”, sade Isa Olofsson.  Foto: Ulrika Andersson
  • Det var tätt mellan de uppsträckta händerna när Reinfeldt frågade gymnasieeleverna om de tänker välja i höstens val, det var tunnare när han frågade vilka som hade bestämt sig. Reinfeldts budskap var klart: ”Sveriges ekonomi är god. Vi behöver inte skära ned i skolan, vi behöver inte säga upp lärare eller höja skatten”, sade han. Foto: Per Nilsson
  • ”Nu 2010 har vi ett bättre läge än 2009. Sveriges ekonomi är god. Vi behöver inte skära ned i skolan, vi behöver inte säga upp lärare eller höja skatten. Så mitt löfte till er är att fortsätta så”, säger Fredrik Reinfeldt, (M).

Sjukvård, försvar, jobb och invandrarpolitik är några av de ämnen som gymnasietreor på Jämtlands gymnasium frågade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om när han besökte Wargentin i går.

Annons

Men det var han själv som började med att ställa frågorna.

– Hur många har tänkt rösta i valet?

Ett hav av händer höjdes i skyn.

– Hur många har bestämt sig? ... det var inte så många, säger Fredrik Reinfeldt.

De första tjugo minuterna tog han i anspråk helt för att föra fram sina utgångspunkter inför höstens val. Det är jobb och finanser som gäller för Reinfeldt.

Full sysselsättning, jobb efter egen förmåga, och att jobba ska göra skillnad i plånboken är några av de fraser han lägger hårt tryck på.

– Vi har redan sänkt arbetsgivaravgiften för yngre. Vi vill stödja arbetsgivare att ta in yngre så att det inte bara blir de med arbetslivserfarenhet som är 35 år gamla som får jobb.

– Sveriges ekonomi är god. Vi har klarat oss bättre än många andra trots lågkonjunkturen. Vi och Luxenburg är bäst på finanser. Vi behöver inte skära ned i skolan, vi behöver inte säga upp lärare eller höja skatten. Så mitt löfte till er är att fortsätta så, säger han.

Det var en överfylld aula, över 500 elever, mötte statsministern på skolan. Han fick stora och många applåder under den timme han var där. Eleverna hade laddat med frågor i varierande ämnen till Fredrik Reinfeldt.

Mattias Gudmundsson var en av eleverna som fick möjlighet att ställa sina frågor.

– Om ni gör det lättare för unga att få jobb, hur går det då för en 40-årig trebarnspappa , undrar Mattias Gudmundsson.

– Det finns inte en hink med jobb som ska fördelas, jobben kan bli fler och växa i antal, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det är blåsigt för sjukvården i Sverige, hur vill ni fortsätta utveckla den, frågar Isa Olofsson.

– Självklart ska den fortsätta vara skattefinansierad, vilken vård man får ska inte vara styrd av plånboken. Vi kommer att fortsätta med kvalitetssatsningar för en jämställd sjukvård, ge mer inflytande åt personalen och mer uppföljning, säger Fredrik Reinfeldt.

En annan av eleverna frågade hur Reinfeldt ser på ett framtida samarbete med Sverigedemokraterna, utifrån att partiet kanske kommer med i riksdagen efter kommande val.

– Jag kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Min farfars farfar var mulatt så enligt Sverigedemokraterna skulle jag förmodligen inte få bo i Sverige för dem, säger Fredrik Reinfeldt.

Han konstaterade också att om det inte blir alliansen som bildar regering så blir det Mona Sahlin och oavsett vilket kommer inte SD att vara med.

Mer läsning

Annons