Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin sätter stopp för fler rondellbyggen

/
  • Enda aktuella rondellbygget i Östersund. Kommunen har redan satt i gång bygget av rondellen Litsvägen/Arenavägen medan övriga två planerade rondellerna får vänta på på byggstarten.

Tre rondeller var planerade att byggas i Östersund i en nära framtid. Men det blir bara en. Rondellen Litsvägen/Arenavägen är redan påbörjad. Varför den är först ut finns inget rakt svar på.

Annons

Det är ekonomin som sätter stopp för de två andra rondellerna, vid Fyrvalla korsningen och en i korsningen Arkivvägen/ Rådhusgatan.

– Fyrvallarondellen är planerad till nästa år. Arkivvägen/Rådhusgatan är preliminärt framflyttad till 2010, säger Jan Asplund, trafikingenjör vid Östersunds kommun.

Kommunen har redan nu börjat bygga rondellen vid Litsvägen/Arenavägen. Den planeras vara klar till hösten.

Men varför just det rondellbygget prioriterats är oklart.

– Kommersiella intressen kanske, säger Jan Asplund.

Ica Maxi öppnar till hösten, och det kan vara ett av de kommersiella intressena han talar om. Ett annat kan vara påtryckningar vad gäller möjligheterna att komma in till Jämkraft arena, trots att avsaknaden av stora arrangemang, som LT tidigare skrivit om.

Dessutom har Östersunds kommun polisanmälts för att bygget startat utan att det är klart med en del av marken som är privatägd. Men det medför inget problem, menar Jan Asplund.

– Allt är bestämt och klart, säger han.

– Det kommer inte att leda till någon försening av bygget.

I våras gick trafikljusen i Fyrvallakorsningen sönder. Anledningen var ålderdom. Under en period orsakade korsningen och ljusen stor debatt i Östersund eftersom det inte var självklart att det fanns reservdelar. En ny styrenhet köptes in, för 300 000 kronor, och efter cirka en månad fungerade trafikljusen igen.

Det var många läsare som kommenterade det hela på LT:s webbplats och ett förslag från flera, var att bygga en rondell på en gång istället för att lägga ut pengar på gamla trafikljus. Det prioriterades inte. Och det inte säkert att trafikljusen håller, tills den rondellen är byggd.

– Det är en chansning. Vi hoppas att de kommer att fungera ett år till, säger Jan Asplund.

Mer läsning

Annons