Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen vindkraftspark fråga för framtiden i landstinget

Det blev en oväntad vändning i frågan om en försäljning av Landstingsbostäder för att få loss pengar till vindkraft. Frågan bordlades vid onsdagens fullmäktigemöte då inte politikerna hade diskuterat vindkraften.

Annons

I februari motionerade Micael Hålén (S) om att Landstingbostäder skulle säljas för att frigöra kapital och därmed projektera, uppföra och producera energi i en vindkraftspark.

I ett tjänstemannayttrande i april slås det fast att för landstinget, med ett energibehov på drygt 20 GWb per år, är det sannolikt att vindkraft för eget bruk är mest intressant.

Landstinget skulle kunna ha fyra verk och bara leverera till sig själv.

De slog fast att frågan var mycket intressant att arbeta vidare med, inte bara ur ett rent ekonomiskt perspektiv utan framförallt av miljöskäl.

Frågan hamnade därefter hos beredningen för demokrati och länsutveckling som ville avslå motionen ”då det inte finns några skäl till att sälja landstingsbostäder och därmed blir det inget kapital därifrån till att engagera sig i vindkraft. Någon vidare utredning behövs således inte”.

Vid landstingsstyrelsens sammanträde blev beslutet återremiss. Men när landstingsfullmäktige sammanträdde i onsdags fick frågan en oväntad vändning.

Frågan bordlades nämligen eftersom landstinget inte har diskuterat frågan om de ska äga vindkraftsverk.

Mer läsning

Annons