Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Egen region är bäst för länet”

En sammanläggning med grannlänen skulle få mycket olyckliga konsekvenser.

Enda möjligheten att skapa tillräcklig dynamik i utvecklingen är att länet kvarstår som egen region.

Annons

I går presenterade Framtid för Jämtland en så kallad grönbok om regionfrågan där de granskat skälen för och konsekvenserna av hittills framförda regionalternativ.

Ett Stornorrland eller ett samgående med hela eller delar av Västernorrland. Mot detta ställer de förstås alternativet att Jämtland blir en egen region.

– Att sätta upp gränser kan bli ett problem, säger Nils Eriksson, vi måste välja att samarbeta där vi kan vinna fördelar.

Han tror att länet förlorar makten i beslutande församlingar om det blir ett samgående.

”Vi skulle inte längre kunna göra oss hörda och föra vår egen talan, inte kunna utveckla våra egna möjligheter, inte få den uppmärksamhet vi behöver. Särskilt hårt kan näringsliv och sjukvård drabbas. Varje enskild länsbo har anledning att oroas för följderna för länssjukvården”, skriver de i grönboken.

Nils Eriksson menar att förutsättningarna radikalt har förändrats under åren sedan Ansvarskommitténs betänkande presenterades.

– Argumenten är mer eller mindre överspelade, det är inte längre alldeles säkert att det kommer att bildas nya regioner så som kommittén föreslog, säger Nils Eriksson.

Han är också upprörd över att inte Robert Uitto som driver linjen om en region Mittsverige inte skött informationen kring det arbetet.

– De har helt nonchalerat sin informationsplikt, trots att de i budget avsatt 1,5 miljon för detta. De har inte visat något intresse för att delge oss konsekvenserna.

Framtid för Jämtland anser nu att det är nödvändigt att frågan tas upp till förnyad prövning i vårt län.

Fotnot. Grönbok är EU:s namn för ett dokument som ger möjlighet att diskutera en fråga

Mer läsning

Annons