Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad inspirationskälla och en seriös handbok för vandringssugna

/
  • Lederna i länets fjällkedja belyses i boken Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen.    Foto: Alexandra Westerlund Karlsson

Johan Ranbrandts nya bok Fjällvandra i Jämtland och Härjedalen väcker trots det gnistrande vintervädret en stark längtan efter barmark, ryggsäckspackning och fjällvandring.

Annons

Ranbrandt har tidigare skrivit populära Friluftsliv i Jämtland som just kommit ut i en ny upplaga. Friluftsliv i Jämtland skulle vara allt för alla och belysa såväl fjällvandring som långfärdsskridskoåkning. Det är bara att tacka för att alla fjällvandringsnördar nu har fått en egen bibel.

Det är grundligt och det är noga och det är massor av allehanda tips på turer främst efter de riktigt stora ledsystem som finns i Jämtlandsfjällen. Ledmekkat mellan Storulvån och Vålådalen i norr och Helags i söder är jätteseriöst beskrivet. Och boken får stora plus för kapitlet om dagstursmöjligheter med utgångspunkt från fjällstugor och fjällstationer.

Det är mycket vackra bilder och annan fjällvandrarporr. Framför allt är boken en stor inspirationskälla även för den som har gått många av de vandringar som beskrivs. Kapitlen om att gå utanför led och kapitlet för dem som tältar och inte är beroende av boende i fjällstugor och på fjällstationer skulle naturligtvis gå att utveckla hur mycket som helst och det kan jag önska att Johan Ranbrandt hade gjort.

Där finns väl de brister man möjligen kan tillskriva boken, det handlar väldigt mycket om Jämtlandstriangeln och dess närmaste omgivningar. Samtidigt är ju det förståeligt, där finns några av Sveriges absolut mest vältrampade leder. Men jag hade önskat att till exempel Skäckerfjällen hade fått större utrymme och kapitlet om tältturer hade gärna fått vara mera omfattande.

Men helheten är storslagen och det var verkligen på tiden att ledkorsen och de mer och mindre upptrampade lederna i länets fjällkedja uppmärksammades i en så här seriös handbok för fjällvandrare.

Mer läsning

Annons