Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter två dagar fick Peter använda sin brandsläckare

/
  • Nu har Peter Bengtsson och hans sambo Charlotte Tallyen fått en ny brandsläckare av sin hyresvärd. Den visade sig    vara lika väl förpackad som den gamla. Barnen Kevin och Tim tittar intresserat på pappas bestyr. Foto: Jan Andersson
  • Foto: Jan Andersson

I fredags köpte familjen Bengtsson en brandsläckare som de funderat länge på att skaffa. I söndags brann det hos deras granne och Peter Bengtsson fick snabbt skruva ihop brandsläckaren som då fortfarande låg i sin kartong. Med sitt snabba ingripande räddade Peter sin grannes lägenhet från att bli total-förstörd.

Annons
- Jag rusade in i rummet där tv:n brann för fullt. Jag var tvungen att blunda för all kolsvart rök men riktade brandsläckaren mot ljudet av eld. Jag sprutade ut hela innehållet i släckaren och när jag tittade igen var elden släckt.
Så dramatiskt berättar Peter Bengtsson på Frösön om sin söndagseftermiddag då han släckte en brand i sin grannes lägenhet.
- Klockan var närmare tre på eftermiddagen när allt började, berättar Peter. Våra två barn Kevin och Tim låg och sov middag när det ringde på dörren.
Det var deras närmaste granne, en äldre dam, som med panik i rösten berättade att det brann i lägenheten bredvid hennes. Hon undrade om vi kunde göra något. Grannen sa också att hon hade ringt brandkåren.
- Två dagar tidigare hade jag och min sambo Charlotte Tallyen varit på stan och köpt en brandsläckare. Vi har pratat om det länge men köpet hade aldrig blivit av.
- Jag började med att snabbt väcka barnen och säga till Charlotte att ta med dem ut. Själv greppade jag kartongen med brandsläckaren och sprang till lägenheten där det brann.
När Peter kom in i hallen såg han att det vällde ut tjock svart rök från lägenhetens sovrum och att det var tv:n där som brann.
- Jag började slita med kartongen där brandsläckaren låg och jag kan erkänna att det kändes som en evighet innan jag lyckades få ur den från den väl igenslutna förpackningen. När jag äntligen fick fram den sprang jag in mot elden, men då upptäckte jag att slangen och munstycket inte var monterat. Så det var bara att springa tillbaka till hallen igen och börja skruva, allt medan elden tog sig mer och mer i tv:n.
- När jag kom tillbaka andra gången gick det inte att se något på grund av röken och det sved ordentligt i ögonen. Jag blundade och samtidigt som jag tömde hela släckaren mot det sprakandet ljudet av eld. När jag tittade igen var branden släckt!
Efter släckningen ringde Peter på hos sina grannar i övriga huset för att varna dem och efter ytterligare några minuter anlände brandkåren.
- Jag berättade för dem att jag släckt brasan med brandsläckaren och de tyckte att jag skulle åka in till akuten för att undersöka om jag fått i mig någon rök.
Efteråt har Peter varit kritisk mot hyresvärden för att de inte finns brandvarnare i lägenheterna.
- Jag tänkte starta en namninsamling bland hyresgästerna för att kräva det, men nu har vi fått besked om att det ska monteras varnare i samtliga lägenheter.
Dessutom har hyresvärden visat sin tacksamhet mot Peter genom att skicka blommor och en ny brandsläckare.
Nu är Peter hjälte bland grannarna på Frösön. Däremot har han inte hört ett ord från brandkåren.
- Det är lite dåligt, tycker jag. Jag gjorde ju jobbet åt dom.
På fastighetsbolaget som äger de aktuella hyresrätterna, säger en representant att man haft brandvarnare i lägenheterna tidigare men att hyresgäster tar med dem när de flyttar.
Därför ska man nu montera dit nya. Samtidigt berömmer man Peter Bengtsson för hans insats och säger att de är jättetacksamma över vad han gjorde i söndags.

Läs mer: Tips och råd om brandsäkerhet

Mer läsning

Annons