Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter glädjebeskedet: Nu går det att jobba mer långsiktigt

/
  • ”Kanske kan de fem världscupspremiärerna också göra att fler gör som Helena Jonsson, som på hemmaplan kan tävla, träna, bo och studera”, säger AnnSofie Andersson, s.

– Det betyder jättemycket att Östersund får världscup­premiären fem år i rad. Då går det att arbeta mer långsiktigt, säger AnnSofie Andersson, s, kommunalråd i Östersunds kommun.

Annons

I måndags vid lunchtid fick Östersund klartecken för att stå för arrangemanget av världscuppremiären i skidskytte i december. Några timmar senare kom beskedet om att också de fyra efterföljande premiärerna kommer att ske i Östersund.

LT träffar kommunalrådet på skidstadion.

Många år av hårt arbete att profilera Östersund som Vinterstaden, en stad att räkna med i vintersportsammanhang och som besöksmål har gett utdelning.

– Vi är en av tre städer i världen i de här sammanhangen, säger AnnSofie Andersson.

Men det har inte varit gratis. Från 1993 till 2008 har Östersunds kommun satsat totalt 64,8 miljoner kronor på skidstadion.

Men det är fler än idrotten som gynnas och det ger också ringar på vattnet för hela länet, hävdar AnnSofie Andersson.

– Det betyder mycket för näringslivet. Nu kan vi jobba ännu mer intensivt och satsa långsiktigt när vi vet att detta återkommer i fem år framåt.

– Vi visar att Östersund är bra på stora arrangemang, förutom världscupen till exempel Storsjöyran.

AnnSofie Andersson tror starkt på en vidareutveckling av konceptet Vinterstaden, och att det i långa loppet är en vinnare med stor utvecklingspotential.

– Jag tror att vinter, i och med klimatdebatten, kommer att få ett ännu större värde i framtiden, säger hon.

Kommunstyrelsen beslutade i april i år att ställa sig positiva till att fortsätta satsningen på internationella tävlingar i världsklass. Kultur- och fritidsnämnden får en utökad budgetram med 961 000 kronor för att möjliggöra tecknande av arrangemangsavtal med Biathlon events AB.

LT har sökt Karin Thomasson, mp, kultur- och fritidsnämndens ordförande, men har inte nått henne.

Mer läsning

Annons