Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fjärde bombhotet: Man undrar vad som är syftet

/

Sjukhusets lokala krisledning fick agera i skarpt läge för första gången. Sammanlagt 14 anställda på ögonkliniken evakuerades på förmiddagen. De och patologen har verksamheterna närmast den misstänkta bomblådan.

Annons
- Vi har flyttats i flera steg nu på morgonen, berättar enhetschefen på ögonkliniken, Stefan Bergander.
Först var läkarsekreterarna tvingade att flyttas längre in i sjukhusbyggnaden sedan evakuerades anställda i omgångar; ortoptisterna (assistenter till ögonläkarna), undersköterskorna och hela telefonrådgivningen.
- Det som framförallt blir lidande är telefonrådgivningen som vi redan har ett hårt tryck på. Men vi har lämnat ett meddelande till de som ringer om att rådgivningen är stängd för tillfället.
I övrigt klarade ögonkliniken sin verksamhet utan större avbrott.
- Vi får använda de utrymmen vi har.
Stefan Bergander säger att han inte förstår varför någon vill lägga en bomblåda vid sjukhuset.
- Man undrar vad syftet är. Och varför just utanför patologen?
Samtidigt anser han att det är nu som läget är mest allvarligt.
- Det är nu det är som farligast, efter fjärde bombhotet på kort tid. Det är lite "Vargen kommer. Det kommer nog inte att hända något".
Enligt Ingalill Persson, ordförande för den lokala krisledningen på Östersunds sjukhus, rullade dock sjukhusverksamheten på bra i går.
- Det har flutit på som det ska, säger hon.
Inga verksamheter på sjukhuset var tvungna att stängas ner helt under dagen. Tre operationssalar friställdes dock ifall det värsta skulle inträffa - om bomblådan skulle detonera.
Det var första gången som den tio personer starka krisledningen på sjukhuset samlades i skarpt läge och en av de mer delikata uppgifterna var att se till att strömmen via huvudledningen in i sjukhuset flyttades till en reservledning i samband med att bomblådan sprängdes. Allt för att strömförsörjningen inte skulle strypas om bomblådan var på riktigt.
- Allt fungerade utan problem. Det visar att krisledningen fungerar som det är tänkt.

Mer läsning

Annons