Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fem veckor fick Gunborg äntligen flytta hem

/
  • I slutet av april eldhärjades en lägenhet i bostadskvarteret Solberg  i centrala Östersund. Gunborg Hägglund, som bodde precis ovanför fick då sin bostad helt rökskadad. Nu efter fem veckor är saneringen klar och Gunborg har äntligen fått flytta hem. (Infälld faksimil från LT tisdag den 19 maj i år). Foto: Ulrika Andersson

Fem veckor tog det innan Gunborg Hägglund kunde flytta hem igen, efter det att hennes bostad rökskadats vid branden på Solberg i Östersund.

Annons

– Det här har varit jättejobbigt, säger 83-åriga Gunborg, som fått anstränga sig en hel del under tiden för att ordna med saker och strida för sin sak.

Det var torsdagskvällen den 23 april som det började brinna i en lägenhet i våningen under Gunborg. Den bostaden blev totalförstörd och den stickande illaluktande brandröken trängde genast upp och fyllde Gunborgs tvårummare.

Gunborg själv fick ta skydd ute balkongen och vänta på rökdykare som räddade henne ut genom det betydligt mer rökfyllda trapphuset.

Hon spenderade därefter kvällen på sjukhus och natten hemma hos sin brors familj. Och när hon återvände till lägenheten dagen därpå fick hon beskedet att hemmet skulle vara röksanerat. Men det visade sig att den saneringen inte hade räckt hemma hos Gunborg.

Fem veckor senare, i fredagskväll, fick Gunborg äntligen flytta hem igen. Under tiden har hon fått bo både hos sin bror och syster, och därefter på hotell via hjälp från hennes försäkringsbolag.

Under dessa veckor har hon varit mycket besviken på hur Östersundsbostäder hanterat hennes situation, då hon till största delen själv fått ta alla kontakter med bolaget, ordna för sig, fråga, kolla upp, se efter och ställa krav på att bostaden skulle bli helt röksanerad.

Tillslut skrev hon ett brev till bolagets vd och undrade om de inte borde be om ursäkt.

– Och då ringde han upp och nu har jag fått löfte om att jag ska få tillbaka hyran för maj månad. Även elräkningen under denna månad skulle de stå för, säger hon.

– Det är så skönt att få vara hemma igen, trots att det är lite stökigt här efter att saker har återkommit från sanering. Det har varit en väldigt jobbig tid det här.

– Men min syster har hjälpt mig oerhört mycket under den här tiden. Jag skulle inte ha klarat det här utan henne, säger hon.

Mer läsning

Annons