Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare mjölk ska rädda bönder

/

Mejeriföretaget Milko höjer i nästa vecka mjölkpriset med en krona. Hela höjningen går till mjölkbönderna, skriver Milkos ordförande Per Åsling och vd Erik Gumabon på DN-debatt.

Annons

Anledningen är att sjunkande världsmarknadspriser lett till kraftigt minskade intäkter för mjölkbönderna. Många mjölkbönder ger upp och på ett år har Sverige fått 8 800 färre mjölkkor.

De europeiska mejeriföretagens betalning till mjölkbönderna har sänkts med i genomsnitt 31 procent sedan slutet av 2007, skriver Milkoledningen.

Den prishöjning som Milko genomför beräknas ge mjölkbönderna åtta procent mer i månaden. Den har under sommaren accepterats av de fyra största livsmedelskedjorna ICA, Coop, Axfood och Bergendahls.

Milko redovisar en Sifomätning som visar att 9 av 10 kunder är redo att betala en krona mer för mjölken om höjningen går oavkortat till mjölkbönderna.

Cirka 850 bönder i Dalarna, Härjedalen, Hälsingland, Jämtland, Ångermanland, Medelpad, Värmland, norra Dalsland och norra Västmanland levererar sin mjölk till Milko.

Mer läsning

Annons