Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare lunch trots sämre tider

/
  • Claes Ahlström och Ola Ljungqvist äter lunch ute några dagar i veckan. Men Christoffer Ahlström äter ute högst en gång i veckan.
– Jag är student så mer har jag inte råd med.
  • Andreas Göransson äter idag lunch med sina föräldrar Gunder och Lilian Göransson. Han går ut och äter lunch med sina arbetskamrater någon gång i veckan. Andras säger att han har reflekterat över de höga lunchpriserna.
– Så ibland väljer jag att äta kebab istället för husmanskost.
  • Micke Dahlström äter lunch ute en eller två gånger i veckan. Han vill ha rejäl mat och äter helst husmanskost. Lunchpriserna tycker Micke är okej, åtminstone på bufférestauranger där det går att ta påfyllning.
– På en del ställen är portionerna för små, då tycker jag att det blir för dyrt.

Trots lågkonjunkturen blir det allt dyrare att äta på restaurang. Priserna ökade under andra halvåret 2008. LT:s undersökning visar att lunchpriset i Östersund går i takt med resten av landet.

Annons

Det blev allt dyrare att äta lunch ute på restaurang under 2008. Snittpriset var 72,1 kronor vilket är 3,7 procent högre än 2007, visar en undersökning från restaurangsajten Gastrogate. Företagets vd Patrik Smede tror att förklaringen är kronans svaga ställning.
– Många restaurangföretag köper råvaror utomlands.

Patrik Smede konstaterar att snittpriset i landet stigit med 1,7 procent under första månaden 2009. Han förutspår ändå att prisökningen mattas av.
– När vi gör nästa avstämning för första halvåret 2009 borde vi kunna se det, säger han.
LT:s egen undersökning av fjorton restauranger i Östersund visar att lunchpriserna ligger på samma nivå som riksgenomsnittet - cirka 72 kronor. Men det kan löna sig att tänka sig för innan man bestämmer lunchträff. I en liten stad kan det dyraste och billigaste stället ligga bara några stenkast ifrån varandra.

När LT besökte flera olika restauranger i Östersund pågick en normal lunchrusch. Therese Åhman-Lönn på Restaurang Viktoria tycker att det verkar som om folk äter lunch ute i lika hög utsträckning trots att det är lågkonjunktur.
– Vi trodde att det skulle vara lugnare i januari på grund av krisen, men det har rullat på som vanligt hittills i år. Inte heller på kvällarna har vi märkt av någon större skillnad.
Viktoria höjde priset på dagens lunch från sjuttio till sjuttiofem kronor för några månader sedan. Några särskilda reaktioner har hon inte fått på priset.
– De flesta andra restauranger ligger väl ungefär där vi har våra priser.

Men några av lunchätarna LT talade med tycker att priset är väl högt. Lena Decker brukar i vanliga fall inte äta lunch ute men gjorde idag ett undantag. Hon tycker att det är alldeles för dyrt. Femtio kronor är lagom.
– Nu går jag inte ut och äter igen på ett halvår, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons