Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duschar och toaletter måste åtgärdas på ett flertal skolor

Problemet med slitna skolduschar är varken nytt eller begränsat till Östbergsskolan. Både elever och föräldrar klagar på duscharna och även toaletterna på flera skolor.
- Duscharna diskuterades på föräldrarådsmötet förra veckan, säger Carina Bergqvist, rektor för Torvallaskolan.

Annons
"Vi har ett flertal gånger påpekat på föräldramöten om att inte elever vill duscha efter gympan på grund av den dåliga miljön i duscharna/omklädningsrummen. Skolan MÅSTE se till så miljön för dusch/omklädning är acceptabel så skolans elever ser det som en naturlig del med en dusch efter gympan." Så skriver en förälder i ett mejl till Torvallaskolans rektor i höst.
Hur toaletter och duschar ser ut på skolorna är en av de viktigaste frågorna för elevtrivseln. De två, tre senaste åren har Östersunds kommuns fastighetsförvaltning fått höra från flera skolor att det är angeläget att sätta upp skiljeväggar i duschutrymmena.
Detta är ingen åtgärd som ryms under kommunens normala underhåll av lokalerna, utan räknas som lokalanpassning.
- I stort sett alla omklädningsrum verkar det finnas önskan om att få duschväggar i, men vi går inte in med sådana åtgärder förrän vi blivit ombedda, säger Jan Högberg, fastighetschef på Östersunds kommun.
På Vallaskolan byggdes duscharna om förra året och i år har Körfältsskolan åtgärdats. Treälvsskolan i Lit byggs om just nu och Torvallaskolan har alltså också nyligen framfört önskemål om att det blir skiljeväggar även där.
- Ungdomarna tycker att det är äckligt både i duschar och på toaletterna. Därför fräschade vi upp alla toaletterna på höstlovet.
- Det målades om och armaturerna och speglarna byttes. Duscharna har jag tagit upp med kommunen, säger Carina Bergqvist, rektor på Torvallaskolan.
På Östbergsskolan verkar det också som att en förbättring av lokalerna är att vänta inom en snar framtid.
- Efter klagomål från både elever och föräldrar så har jag fattat beslut för ett par veckor sedan om att bygga separata duschutrymmen på Östbergsskolan. Det är en mindre åtgärd som jag kan ta ett delegationsbeslut om, säger Thomas Jonsson Strand, skolområdeschef för Frösön.

Mer läsning

Annons