Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Druider på riksmöte: Vi är inget hemligt sällskap även om vi har våra hemligheter ...

/
  • Gunnar Persson  och Björn Cedergren  är två äkta druider. De menar att det viktigaste på ordensällskapets möten är att man har trevligt tillsammans.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

I helgen håller Svenska Druid-orden sitt riksmöte i Östersund. Är det då en mystisk sekt som håller på att inta staden?

– Vi är inget hemligt sällskap, även om vi har våra hemligheter, säger ordenschefen Björn Cederberg.

Annons

En druid är en rättrådig, vis man med hög moral.

Utifrån den bilden växte Druid-orden fram i 1700-talets England i samband med att intresset för den traditionella keltiska kulturen blev allt starkare.

Så småningom spred sig orden-sällskapet genom världen och 1904 startades den första Druid-orden i Sverige. I dag finns ungefär 5 000 ordensmedlemmar i landet, fördelat på 70 loger mellan Trelleborg i söder och Kiruna i norr.

Vart fjärde år håller sällskapet ett riksmöte någonstans i Sverige och den här gången har turen kommit till Östersund.

– Det är ungefär 400 personer som engagerats i årets riksmöte. Deltagarna kommer givetvis i första hand från våra loger runtom i landet, men vi har även några druider som besöker oss från våra grannländer, berättar Gunnar Persson, som är ordförande i mötets organisationskommitté och högste ansvarig för storlogen Boreland, det vill säga regionen där Jämtland och större delen av Västernorrland ingår.

Totalt finns cirka 300 ordensällskap i Sverige – av dessa är Svenska Druid-orden ett av de större.

Men vem kan då gå med i sällskapet?

Först ska man bli föreslagen av en medlem, sedan hålls ett möte där medlemmarna i logen får säga sitt om förslaget, och blir man då godkänd kallas den blivande medlemmen till en högtidlig invalsceremoni.

Förutom att nyrekryter hämtas från medlemmarnas vänskapskretsar finns även möjligheten att anmäla sitt intresse via sällskapets hemsida.

– Egentligen kan vem som helst bli medlem, bara man uppfyller våra grundläggande krav. Man ska vara man och äldre än 21 år, stadigvarande bosatt i Sverige och med ett sedligt leverne, förklarar Björn Cedergren som är ordensledningens högste chef i landet.

– Det finns ingen genomsnittsmedlem utan vår orden speglar samhället i stort. Sedan finns det vissa lokala variationer, exempelvis domineras Gotland av lantbrukare, Köping av Volvoanställda och Boden av militärer, fortsätter han.

– Och våra medlemmar finns i alla åldrar. Vi har 25-åringar såväl som 95-åringar. Återväxten är ganska bra, de senaste fyra-fem åren har vi fått ett åttiotal nya medlemmar årligen, fyller Gunnar Persson i.

Trots det något drömska och fantasieggande namnet Druid-orden hävdar de båda druiderna att det inte förekommer några mystiska och sektliknande ritualer på sällskapets möten.

– Vi har varit ganska förskonade från kampanjer mot vår orden, men exempelvis har Frimurarna utsatts för en del anklagelser i tidningarna. Tydligen tror vissa att det dricks blod och utövas allehanda konstigheter på ordensmötena, säger Björn Cedergren.

– Vi är ingen hemlig orden, även om vi har våra hemligheter.

Men ni dricker alltså inte blod?

– Nej, det kan jag faktiskt dementera, skrattar Cedergren.

Mer läsning

Annons